Ultimele Știri

Filmul Inocenții: Povestea dr. Pauliac, franțuzoaica care le-a ajutat pe femeile poloneze după violurile în masă comise de soldații ruși

În timp ce trupele lui Hitler s-au retras din Polonia în 1945, Armata Roșie a lui Stalin a avansat spre Berlin. În loc de eliberare, trupele sovietice au violat și jefuit tot ce le-a ieșit în cale. 

În ianuarie 1945 autoritățile franceze au trimis-o pe dr. Madeleine Pauliac la Moscova pentru a asista la eforturile de repatriere a prizonierilor de război francezi.

Până la momentul plecării la Moscova dr. Pauliac a ajuns la Varșovia, un oraș aflat în ruine. O insurecție împotriva naziștilor între august și octombrie 1944 au dus la moartea a mai mult de 20.000 de luptători polonezi și 180.000 de civili. 

Stalin a ordonat trupelor sale să oprească înaintarea lor, în timp ce naziștii au zdrobit insurecția. De îndată ce oamenii lui au continuat marșul, povești de brutalitate pe scară largă și viol sistematic au început să apară. 

Dr. Madeleine Pauliac

Dr. Madeleine Pauliac

Dr. Pauliac a fost însărcinat cu deschiderea unui spital pentru tratarea cetățenilor francezi care au fost luați prizonieri de către naziști. Medicul francez a fost bine familiarizat cu pericolul, fiind membru al rezistenței franceze la vârstă de 27  de ani. Dr. Pauliac se ocupa de îngrijirea piloților răniți în timpul ocupației naziste din Franța. Ea a fost, de asemenea, implicată în eliberarea Parisului înainte de a fi însărcinată cu misiunea de repatriere. 

Ca medic francez la Crucea Roșie, ea trebuia să se concentreze doar asupra cetățenilor francezi. După sosirea în Polonia, ea a devenit imediat conștientă de abuzurile la scară largă comise asupa femeilor de către trupele sovietice. 

În aprilie 1945 a fost numit medicul șef al Spitalului Francez din Varșovia. 

În timpul turneului ei de serviciu, Dr. Pauliac a gasit femei poloneze în unități de maternitate, care au fost violate de sovietici, în timp ce erau în travaliu sau imediat după ce au dat naștere. 

Dr. Pauliac a descoperit, de asemenea călugărițe gravide care au fost violate de bande de zeci de trupe sovietice într-o succesiune rapidă. Mai multe măicuțe au fost ucise în timpul violurilor, potrivit mărturiilor doctoriței franceze.

În conformitate cu nepotul ei Philippe Maynial: „Ea a dat îngrijiri medicale acestor femei. Ea le-a ajutat să își vindece conștiința și să le salveze mănăstirea.”

Dr. Pauliac a murit în timpul unei misiuni în februarie 1946. Povestea vieții sale a fost prezentată într-un film de excepție, ”Inocenții”, realizat de regizorul Anne Fontaine. 

La momentul respectiv, Dr. Pauliac a remarcat: „Au fost 25 de măicuțe. 15 au fost violate și ucise de ruși, iar cele zece care au supraviețuit au fost violate, unele de 42 de ori. Ele au venit să ceară sfatul meu și să vorbească voalat despre avort.”  

Potrivit regizorului Anne Fontaine: Acest fapt istoric nu reflectă bine soldații sovietici, dar acesta este adevărul; un adevăr pe care autoritățile refuză să îl divulge, chiar dacă mai mulți istorici sunt conștienți de evenimente. 

Acești soldați nu au simțit că au comis un act reprobabil: au fost autorizați să facă acest lucru de către superiorii lor ca o recompensă pentru eforturile lor. 

Acest tip de brutalitate este, din păcate, încă practicată pe scară largă în prezent. Femeile continuă să fie supuse abuzurilor în țările aflate în conflict din întreaga lume „.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*