Ultimele Știri

Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, a fost descoperit în Salonic

Rămașițele tatălui lui Alexandru cel Mare au fost descoperite în Vergina, în partea de vest a Salonicului, Grecia.

O echipă de cercetători din Grecia au confirmat faptul că oasele găsite în interiorul unui mormânt regal, ce a fost descoperit  pentru prima dată în 1977, aparțin într-adevăr regelui macedonean, Filip al II-lea.

Original_caption_Philip_II

Echipa a examinat peste 350 de oase și fragmente care au dezvăluit numeroase răni și boli, ce au condus la identificarea corectă a lui Filip al II-lea.

„Individul a suferit de sinuzită frontală și maxilară, care ar fi putut fi cauzată de un vechi traumatism facial”, a declarat Theodore Antikas, șeful echipei de cercetare care a efectuat excavările în  Vergina.

Această traumă ar putea fi legată de săgeata care a lovit și  orbit ochiul drept al lui Filip al II-lea, în 354 î.Hr.

Experții au descoperit și alte urme ale îndeletnicirii  sale ca războinic, precum traumatisme la nivelul coastelor și o rană la mâna stângă, care a fost probabil cauzată de o armă. Leziunile descoperite au dus la concluzia că oasele aparțin unui bărbat de vârstă mijlocie, care obișnuia să călărească.

Alături de rege, în mormânt, au mai fost găsite și rămășițele unei femei, despre care se credea că ar fi soția sa, însă experții au descoperit că  vârsta femeii era cuprinsă între 30-34 de ani, iar soția regelui Filip al II-lea avea sub 25 de ani.

scita

Misterioasa femeie, care a ajutat la elucidarea identității tatălui lui Alexandru cel Mare, era, de asemenea, o călăreață pasionată. Ea a fost incinerată imediat după moartea sa, descoperindu-se că avea piciorul stâng mai scurt decât cel drept. Antropologii au revelat că oasele femeii aparțineau unei fiice necunoscute a regelui scit Ateas, care a fost învins de către Filip al II-lea în 339 î. Hr.

„Niciun rege macedonean nu a avut relații cu  o scită, în afară de Filip al II-lea”, a precizat Antikas.

Filip al II-lea a fost tatăl lui Alexandru cel Mare și cel de-al XVIII-lea rege al Macedoniei, care are a restaurat pacea internă a țării sale și apoi, în  339, a câștigat dominația peste toată Grecia, prin mijloace militare și diplomatice, punând astfel bazele pentru realizările  fiului său, Alexandru cel Mare, care a cucerit cea mai mare parte a lumii cunoscute din istorie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*