Ultimele Știri

FIFA se răzbună: Turnătorul Chuck Blazer a fost suspendat pe viață din fotbal

Chuck Blazer

Fostul membru al Comitetului Executiv al FIFA Chuck Blazer a fost suspendat pe viaţă de către Comisia de etică a forului mondial din toate activităţile legate de fotbal.

Chuck Blazer a cooperat în ultimii ani cu FBI pentru a desconspira actele de corupție de la FIFA, astfel forul mondial a decis să-i interzică orice activitate fotbalistică fostului secretar general al CONCACAF. Acest a fost găsit vinovat de a fi încălcat regulile FIFA privind loialitatea, confidenţialitatea, obligaţia de a informa, conflictul de interese, oferirea şi acceptarea de mită.

„Blazer a comis multe şi diverse abateri în formă continuă şi repetată, în timpul în care a ocupat funcţii oficiale influente la FIFA şi CONCACAF. În calitate de oficial al fotbalului, el a fost un jucător important în sistemul privind oferta, acceptarea, plata şi primirea de plăţi ilegale, mită şi în alte scheme de produs bani”, se arată într-un comunicat al FIFA.

Această interdicție vine după ce Blazer a recunoscut că a luat mită pentru a vota desemnarea Africii de Sud ca gazdă a Cupei Mondiale din 2010 şi că a facilitat acceptarea unei mite cu privire la ediţia 1998 a competiţiei petrecute în Franţa. Deși aceste mărturii americanul le-a făcut încă în 2013, abia luna trecută au fost dezvăluite, iar între timp Chuck a ajutat anchetatorii din SUA să adune probe pentru dosarul de corupție de la FIFA, beneficiind în schimb de imunitate într-un alt dosar penal în care era implicat.

Justiția americană a pus 14 persoane sub acuzare, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, care și-au atribuit sub formă de luare de mită sau alte foloase, de-a lungul ultimelor 3 decenii, peste 100 milioane de euro.

Acuzații se află de peste o lună în arestul poliției elvețiene, în timp ce SUA a emis cererile de extrădare pe numele celor implicați în mega-dosarul de corupție de la FIFA, care l-a impus pe Sepp Blatter să demisioneze.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*