Ultimele Știri

Fenomen spectaculos pe cer, chiar de Ziua Pământului, vizibil și în România

Azi este Ziua Pământului însă vom avea parte și de un fenomen spectaculos care este vizibil și în România. 

În această noapte vom putea vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar in această noapte va fi maximul.

“Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind facute de chinezi acum 2600 de ani (in anul 687 i.Hr.).  Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, asezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și rasaritul Soarelui.

140421-space-lyrid_fd554691a2cba2650080e3de3c462c4f

Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot aparea în orice direcție. Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic. Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați. Se estimează că se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră, din locurile situate în afara orașului”, explica Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Pământul este „mamă” pentru fiecare din noi, o planetă uluitoare care, din timpuri imemoriale, a susținut nenumărate forme de viață. Atâta timp cât trăim, avem nevoie de aer, apă, sol fertil și nenumărate alte daruri pe care această planetă ni le oferă”, a arătat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său de Ziua Pământului.

În 2015, Ziua Internațională a Mamei-Pământ are ca slogan „Este rândul nostru să conducem”, accentul fiind pus pe contribuția umanității în domeniul protecției mediului.

stars

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*