Fără un acord cu FMI, Moldova riscă să rateze 150 de milioane de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prin vocea noului său reprezentant în Moldova ,a anunţat încă o dată că este gata să continue finanțarea proiectelor investiționale în ţara noastră, şi în special cele două proiecte majore ce vizează securitatea energetică, scrie mold-street.com

În cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip, Dimitri Gvindadze, noul șef al Oficiului BERD la Chişinău a declarat că Banca va susține reformele inițiate de Executuv pentru stabilizarea situației macro-economice prin acordarea suportului consultativ, a asistenței tehnice în elaborarea politicilor și fortificarea capacităților Guvernului Republicii Moldova în realizarea reformelor, potrivit unui comunicat de presă.

În context, Dimitri Gvindadze a menţionat că dacă Guvernul va realiza toate angajamentelor asumate, inclusiv semnarea unui memorandum cu Fondul Monetari Internaţional, atunci, până la finele acestui an, BERD și BEI (Banca Europeană pentru Reconstrucţie) vor fi disponibile să semneze acordul de finanțare a gazoductului Ungheni-Chișinău în sumă de circa 90 milioane euro.

Cât despre implementarea proiectului de interconexiune a liniilor electrice pe segmentul Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău cu un buget total de 140 milioane de euro, directorul BERD a confirmat intenţia de a oferi 60 milioane de euro.

”Aveți toată deschiderea noastră și sunt sigur că vom avea parte de mai multe proiecte investiționale, iar Guvernul va acorda tot sprijinul în eliminarea eventualelor dificultati în acest sens”, a dat asigurări Pavel Filip.

Realizarea celor două proiecte este crucială pentru securitatea energetică a Moldovei şi eliminarea dependenţei de livrările din Răsărit, susţine expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov.

„Chiar dacă costurile acestora sunt mari, pentru Republica Moldova este mult mai important ca să aibă acces la resurse energetice din mai multe surse. În plus aceastea sunt şi mai ieftine”, a declarat pentru Mold-street, Victor Parlicov, exidirector al ANRE.

De notat că despre construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău se vorbeşte de câţiva ani şi acesta ar urma să fie o prelungire a conductei Iaşi-Ungheni, finalizată în toamna anului 2014, dar prin care nu se pot face livrări de cantităţi mari de gaze.

Se planifica ca startul construcţiei să fie dat în acest an, iar finalizarea în 2018, dar o serie de lucrări ce urmau a fi efectuate încă în anul 2015 nu s-au realizat din cauza sistării finanţării externe şi crizei financiare prin care trece Moldova.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *