Ultimele Știri

Familii reunite la DNA

Cele mai de succes și sigure afaceri sunt afacerile realizate în familie. Tot mai mulți afaceriști și politicieni preferă să își introducă odraslele în viața lor profesională, deschizându-le porțile pentru a le oferi poziția lor la un moment dat.

Însă socoteala de acasă nu se potrivește, de fiecare dată, cu cea din târg. Astfel că mulți părinți au greșit implicându-și copii în afaceri deoarece acestea nu erau tocmai legale, fapt pentru care atât părinții cât și copii se află acum, sau au fost, după gratii.

În 2014 au apărut multe dosare penale, care vizau fapte de corupție, spălare de bani, șantaj, trafic de influență, pentru care sunt anchetate familii întregi.

Cazul Hrebenciuc. Viorel Hrebenciuc și Andrei Hrebenciuc au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani însă, spre deosebire de tatăl său acesta a fost eliberat din închisoare și va fi cercetat în arest la domiciliu. Viorel Hrebenciuc se află încă în arestul poliției.

1

Cazul Pendiuc. Primarul Piteştiului Tudor Pendiuc a fost reţinut pentru fapte de corupţie privind acordarea unor contracte de achiziţii publice, prejudiciul fiind de aproximativ 1 milion de euro. Se pare că mita ar fi constat și într-un apartament primit de fiica sa, Ema Pendiuc, în valoare de aproximativ 130.000 de euro. Ema Pendiuc le-a spus anchetatorilor că apartamentul care se presupune că ar fi fost primit drept mită a fost în realitatea cumpărat, prin contract de vânzare- cumpărare, cu chitanţă însă nu i-a convins pe procurori, astfel a fost reținută pentru complicitate la luare de mită. Ema Pendiuc a fost eliberată și este judecată în libertate.

pendiuc

Cazul Cocoș. Acest caz este unul foarte important deoarece numele membrilor acestei familii apare în mai multe dosare, iar prejudiciul adus statului este unul colosal. Omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare și luare de mită. Unul dintre dosarele în care este judecat Dorin Cocoș este dosarul Microsoft, unde apar și alte nume sonore. Dorin Cocoș a fost rețiunt în 2014 și se află în arest. Mai mult, acesta e implicat într-un dosar al retrocedărilor ilegale. Dorin Cocoş ar fi încasat 16 milioane euro pentru sprijinul pe care i l-ar fi acordat lui Gheorghe Stelian pentru a obţine acele despăgubiri de la ANRP. Alin Cocoș, este bănuit că, împreună cu fosta lui mamă vitregă, Elena Udrea, ar fi intermediat mita în dosarul Alinei Bica. Alin Cocoș este cercetat pentru dare de mită și trafic de influență, și a fost rețiunt de către polițiști.

1

Cazul Voiculescu. În dosarul ”Șantaj la Antene” Dan Voiculescu și fiica lui Camelia sunt trimiși în judecată. Procurorii susțin că cei doi erau la curent cu „stadiul acțiunilor infracționale”, pe care le-a comis angajatul lor, Sorin Alexandrescu. Presiunile asupra sistemului judiciar prin intermediul media sunt invocate în premieră de către procurori în acest dosar. Dan Voiculescu a sprijinit acțiunile desfășurate de Sorin Alexandrescu care erau menite să mențină și să accentueze starea de presiune psihică asupra părții vătămate. Deocamdată, în acest dosar încă se fac audieri. Dan Voiculescu se află în arest, el este condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, iar judecătorii au decis să confişte o mare parte din averea sa şi a familiei.

1

Există și cazuri în care sunt implicați și alți membri a-i familiei precum soția, ginerele sau cumnatul.

Cazul Adam. Ioan Adam este cercetat în dosarul retrocedărilor ilegale. El a fost arestat anul trecut pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Soția lui, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, e anchetată și ea în dosarul retrocedărilor din județ, a declarat oficial că știe că soțul ei are mai multe terenuri și clădiri, însa nu cunoaște situația acestora. Ioan Adam și-a dat demisia din Parlament și a fost suspendat din partidul PSD. De aceeași soartă suferă și soția lui, Roxana Adam, ea a fost suspendată din funcția de judecător ca urmare a trimiterii în judecată în acest dosar. Ioan Adam este arestat la domiciliu.

adam

Cazul Stavarache. Romeo Stavarache este trimis în judecată pentru tentativă de abuz în funcţie iat cumnatul său, Marius Stănilă a fost încătuşat pentru un an şi patru luni. Romeo Stavarache a fost trimis în judecată pe 4 aprilie, de DNA Bacău, pentru fapte de corupţie. În acest dosar, edilul este acuzat de tentativă de abuz în funcţie, la acordarea ilegală a unui apartament social, către un angajat din primărie. Marius Stănilă, cumnatul lui Romeo Stavarache, a fost condamnat definitiv, pe 14 mai, pentru şantaj şi abuz în funcţie. Fost maistru militar, Stănilă a primit de la primarul Stavarache funcţia de director de marketing la CET.

1

Cazul Moloț. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ și ginerele lui, Roberto Patrik Venter,  au fost reţinuţi, în 3 decembrie, pentru fapte de corupţie. Mircea Moloţ este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, folosirea influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani, în forma instigării, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat. Ginerele lui, Roberto Venter este suspectat de fapte de corupție. Cei doi încă sunt anchetați.

2

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Familii reunite la DNA

  1. Alexandru Chis // 30 ianuarie 2015 at 21:00 // Răspunde

    Felicitari pentru inspirație si profesionalism!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*