Ultimele Știri

Facultatea oferă o diplomă studenților dar nu și un viitor

Problema facultăților în România stă destul de prost. Mulți tineri care au terminat liceul și au reușit să treacă peste piedicile Bacalaureatului, aleg să se înscrie la facultăți care speră să le aducă un viitor sigur. Alții, renunță la această idee, descurajați de numeroasele exemple ale oamenilor din jur, care fie au terminat facultăți cu medii de laudă și nu au reușit să își găsească un loc de muncă în domeniu, fie stau de ani întregi ocupând un loc de muncă mediocru neputând să urce mai sus în ierarhie.

Astfel, mulți dintre tinerii care se află în situația de a alege să urmeze o facultate și aceea de a se lupta pentru supraviețuire, aleg cea de-a doua variantă. Aici contribuie și faptul că oamenii în vârstă ai României, nu mai oferă șanse tinerilor și au ajuns să le vorbească acestora despre neputințele cu care se vor lupta în cariera lor profesională.

Nu de puține ori am auzit bătrâni care ne recomandau să plecăm din această țară cât de repede putem. Un bătrân care și-a petrecut întreaga viața în București a ales să se refugieze într-un sat liniștit din județul Călărași, pentru a își găsi liniștea departe de acest oraș agitat, și departe de stresul pe care îl aducea conviețuirea aici.

Am discutat cu el despre motivele care l-au făcut să părăsească Bucureștiul și să renunțe la viața lui de aici. Mi-a răspuns că Bucureștiul nu mai reprezintă nimic pentru el, ca își dorește să nu se mai confrunte cu dezamăgirile care îi erau create zilnic. A adăugat trist că lucrurile s-au schimbat, și că deși au venit anii când ne putem bucura pe deplin de democrație, nu o facem, ci acționăm prefăcându-ne că știm  ce înseamnă ea. Dar de fapt nu știm, românii nu știu să trăiască într-un stat democratic, pentru că acestora nu le stă în caracter să își pună limite. Românii sunt haotici.

După o discuție pe tema plecării sale din București s-a uitat la mine și mi-a spus ”Eu mi-am îndemnat cei doi copii să plece din țară. Unul este în Danemarca, celălalt în Olanda. Îți spun, pleacă! Nu contează ce țară alegi, gândește-te la oportunități și pleacă. Nu vrei să trăiești o viață de sclav în România”.

I-am înțeles atitudinea, am înțeles și de ce și-a îndemnat copiii să plece într-o altă țară. Însă nu l-am putut aproba cu privire la plecarea mea. Știu că motivele lui sunt întemeiate să creadă că cel mai bun lucru pentru mine ar fi să plec, însă probabil lașitatea sau chiar dorința de a excela în țara mea, nu mă lasă să plec.

Probabil cu acest sentiment se confruntă toții tinerii studenți, merg la facultăți unde li se spune din start că șansele pentru a se afirma în domeniile alese se apropie de zero. Chiar și profesorii au ajuns să spună că nu este de ajuns să fii specialist în facultatea pe care o termini, și că dacă nu ai noroc sau puține relații, facultatea ta nu va însemna nimic.

Potest-studenti_01

Bun, sunt oameni care sunt de părere că poți schimba orice în România, că nu te poți resemna sau descuraja, pentru că șansa ta poate apărea de oriunde. Astfel, li se induce tinerilor ideea că perseverând pot ajunge departe. Acest lucru este adevărat, însă am auzit cazuri ale unor oameni care și-au terminat facultatea și s-au prins cu dinții de anumite companii, unde au venit ani de-a rândul ca voluntari. Li s-a promis că dacă sunt destul de buni și se vor afirma, vor fi angajați. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat, iar companiile profită în continuare de servicii neplătite și alungă șansele de viitor ale unor oameni cu adevărat talentați.

În toate aceste condiții, care sunt șansele să fii un student care va avea succes în viitorul României? Facultate oferă o diplomă, dar viitorul cine ni-l oferă?

Terminăm facultăți de Drept pentru a fi vânzători la Mc Donald’s, numeroase sunt aceste cazuri. Nu e nimic rău în a fi un vânzător la Mc Donald’s. Atât timp cât îți câștigi banii în mod cinstit, nu poate fi nimic rău în asta. Îi respect pe acești oameni. Însă în a urma o facultate de acest grad de dificultate, pentru ca în final să ajungi să lucrezi pe un salariu mediocru, acolo unde nu ai nevoie de studii ci doar de rapiditate, da, este greșit. Este rău!

Dar tinerii României pornesc din start cu aceste riscuri. Sunt conștienți de faptul că educația este singurul lucru care le poate oferi identitate. De aceea, sfatul meu este următorul: urmați facultăți, alegeți să studiați ceea ce vă place! Fiți mândri de țara în care trăiți, indiferent de ce spun ceilalți. Alegeți să trăiți demn și onorabil, chiar dacă este atât de greu să faci asta. Luați-vă diplomele și treceți pragul oricărei întreprinderi și puneți-le diploma pe masă. Fiți siguri și mîndri pe cunoștințele pe care le aveți. Nu faceți greșeala de a vă plânge de România, în același timp în care contribuiți la situația sa. Construiți drum pentru cei ce vin din urmă!

Facultatea oferă o diplomă, noi ne oferim viitorul!

Comentarii prin Facebook

5 Comentarii on Facultatea oferă o diplomă studenților dar nu și un viitor

  1. bacul numai ala inseamna ceva pai cum naiba sasa multi nici apuca sa il i-a sau sa intre in el dar poti lua doar bacul de pe dunare doar asa ca in rest nu vad sa reuseasca generatiile actuale sa i-a bacul cum obtineau aia din anii 70 80 90 dar alea au fost alte generatii sa fim seriosi ar cam trebui sa vedem realitatea si din pacate noi nu o vedem

  2. noi inca preferam sa traim in trecut

  3. cu aceasta mentalitate din anii 70 80 90

  4. ar trebui o mentalitate noua idei noi nu astea din anii 70 80 90 astea au fost la timpul lor acum trebuie altceva

  5. Nu, problema noatră nu este aceea că am rămas în trecut. Poate că pe undeva a existat o problemă în trecut, dacă generațiile vechi, care au trecut bac-ul, iată, astăzi nu știu să lege cum trebuie o frază (dovada ne-ati adus-o dumneavoastră). Problema noastră este că ne credem mult prea evoluați. Adică mult prea evoluați pentru a mai studia, avem impresia că orele petrecute la școală sau în facultate sunt o pierdere de timp și nu ne aduc ceea ce ne dorim. Ne este tot mai mult indusă ideea ca educația nu ne salvează din sărăcie, ci că alta este scara către împlinirea financiară. Este adevărat, totuși, că trăim într-o țară în care educația nu ne salvează. Nu știu dacă ne trebuie o mentalitate nouă, dacă o luăm așa, o țară nouă este ceea ce ne trebuie.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*