Facturile românilor la energie electrică, încărcate cu peste un miliard de euro

  • Adrian Marinescu
  • 20 aprilie 2016
  • Economie
factura curent

Românii au plătit pentru facturile la energia electrică peste un miliard de euro fără să aibă cunoştinţă de acest lucru.

Detaliile incredibile apar într-un raport al Curtii de Conturi, care scoate la iveală un adevăr crud pentru toţi consumatorii din România. Aceşti bani reprezintă de fapt pierderile de energie din reţele electrice, pe care distribuitorii le-au trecut pe facturile românilor.

„În perioada 2010-2013, în rețelele electrice de distribuție au fost înregistrate pierderi în valoare estimată de 1.301.680.000 euro, cauzate în principal de starea tehnică precară a acestor rețele, în condițiile în care investițiile realizate în înlocuirea echipamentelor pentru reducerea CPT (consum propriu tehnologic) de către operatorii de distribuție au fost în valoare de 166,891 milioane euro, reprezentând 13,76% din totalul investițiilor realizate de acești operatori și acceptate de ANRE în tarif (1.212.622.000 euro). Pierderile înregistrate, în valoare de 5.631.913.000 lei (1.301.680.000 euro), au fost acoperite în proporție de 82% prin tariful de distribuție (componentă a tarifului de energie electrică achitat de consumatori), respectiv ANRE a acceptat în tariful aferent serviciului de distribuție (tarif ce se regăsește în prețul energiei electrice achitat de consumatorii finali), pierderi în valoare de 4.619.469.000 lei (1.069.180.000 euro)”, potrivit raportului Curții de Conturi.

„Fenomenul acesta este de ani de zile și l-am tot dezbătut. Am tras semnale de alarmă de n ori. Problema majoră a României este cu activitatea energetică, termocentralele, hidrocentralele, care au intrat în colaps. Kilowattul pleacă cu 18 bani și ajunge cu 60 de bani, de trei ori mai mult. Cel care produce este cel mai păgubit, iar cel care intermediază este cel mai câștigat. Așa ceva a dus în timp la niște pagube imense. Efectele sunt în lanț și vor produce mari probleme”, a explicat Radu Opaina, președintele federația asociaților de proprietari pentru B1 Tv.

„Lucrul de a întreține o rețea și de a o administra trebuia făcut din prima zi, de când a început activitatea de distribuire a reprezentanților. Nu au avut grijă să își întrețină activitatea, au avut grijă cum să păcălească bugetul statului, al României și al consumatorului. Suntem într-o situație disperată în care s-au epuizat toate resursele”, a continuat Opaina.

„Până acum noi nu am putut face nimic, noi lătrăm și ei merg mai departe. Cetățeanul nu trebuie să facă ceva, lui trebuie să i se dea, să se compenseze, să nu se mai fure, să nu se mai mintă”, a concluzionat președintele federaței asociaților de proprietari.

„Soluția este ca domnul Dîncu să înceapă să lucreze, nu să fim martorii lucrului prost făcut. Dacă miniștrii nu sunt competenți, tot Guvernul ăsta derapează întruna, până când așteptăm un alt Guvern”, a precizat și Tudor Popescu, specialist în energie.

Facturile românilor la energie electrică, încărcate cu peste un miliard de euro: Kilowattul pleacă cu 18 bani și ajunge cu 60 de bani, de trei ori mai mult.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *