Ultimele Știri

Facebook ajută traficanţii la urmărirea victimelor „sclaviei moderne”

Directorul Europol atrage atenţia asupra faptului că proxeneţii folosesc reţele sociale pentru a le racola şi înrobi pe tinerele vulnerabile care provin din ţările ex-sovietice. Facebook este cea mai utilizată reţea socială de către infractori, fiind folosită atât pentru racolare cât şi pentru urmărirea victimelor în timp ce sunt forţate să se prostitueze.

Rob Wainwright spune că anunţurile de pe reţelele de socializare care promit locuri de muncă pentru menajere sau dădace sunt utilizate de grupări infracţionale pentru a atrage tinere vulnerabile. Ulterior, traficanţii folosesc camere web pentru a-şi monitoriza victimele, controlându-le mişcările şi asigurându-se că îşi fac treaba.

Wainwright a declarat că utilizarea tehnologiei moderne a permis „industrializarea” activităţilor traficanţilor, pentru că îi ajută să controleze tot mai multe victime. „Facebook este folosit în multe cazuri ca un mijloc de a atrage şi apoi de a înrobi tinere vulnerabile”, a afirmat el.

„În loc să le viziteze în fiecare zi, aceştia pot folosi servicii webchat dar şi camere web pentru a confirma că femeile sunt acolo unde ar trebui să fie, în bordel, aşteptând următorul client”, a declarat directorul Europol.

„În trecut, proxeneţii şi traficanţii erau nevoiţi să facă acest lucru vizitându-le. Acum o pot face apăsând un buton şi, prin urmare, pot controla 50 de victime mult mai uşor, în mod virtual”, a adăugat el.

Wainwright a precizat că traficul de carne vie este considerat o activitate „profitabilă cu riscuri mici” de grupările criminale, care obţin aproximativ 125 de miliarde de euro anual. La nivel mondial, 36 de milioane de persoane ar fi victimele unei forme de „sclavie modernă”, dintre care cel puţin 500.000 în Europa.

Majoritatea victimelor din Europa sunt din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria, în timp ce Marea Britanie, Germania, Belgia şi Olanda sunt principalele destinaţii pentru trafic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*