Ultimele Știri

Fabricile de țigări ar putea fi închise o perioadă. Ce efecte ar putea avea asupra economiei

tigari

Vești proaste pentru fumători, iar răspunsul Ministerului Sănătăţii este ferm! Producătorii de tutun spun că şi-ar putea închide pentru o vreme fabricile dacă legea care schimbă regulile industriei intră în vigoare în luna mai. Fabricanţii susţin că au nevoie de cel puţin şase luni pentru a schimba pachetele de tutun, dar şi liniile de producţie.

Reprezentanţii industriei de ţigarete spun ca nu ştiu cum arată proiectul de lege prin care va fi transpusă Directiva europeană a tutunului, care va intra în vigoare la 20 mai 2016. Conform directivei, compoziţia amestecului de tutun va fi modificată iar pachetele de ţigări vor trebui să aibă avertismente de sănătate pe 65% din suprafaţă.

În aceste condiţii, producătorii susţin că au nevoie de jumătate de an ca să se adapteze noilor cerinţe.

Dacă legea va fi gata la 20 mai, noi vom putea fi gata cu produsele conforme cam de Crăciun. Riscăm o criză a ţigaretelor legale în perioada verii, pentru că este perioada de vârf”, spune Gilda Lazar, reprezentant producător de ţigări.

Răspunsul Ministerului Sănătăţii este ferm.

Decizia unanimă a fost că această directivă va fi transpusă la termenul prevăzut, respectiv 20 mai 2016, iar toţi producătorii de tutun pot solicita informaţii privind implementarea acestei directive”, declară Mihaela Tănase, consilierul ministrului Sănătăţii.

Noile cerinţe din industria tutunului înseamnă cheltuieli suplimentare de până la 35 de milioane de euro, susţin cei trei producători de ţigarete din România. Cei mai mulţi bani vor fi alocaţi pentru adaptarea utilajelor şi pentru schimbarea pachetelor.

Decizia ar putea avea efecte asupra economiei, spun fabricanţii, care estimează că blocarea producţiei va produce statului un gol de 500 de milioane de euro în două luni, ceea ce va genera un deficit bugetar excesiv.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*