Ultimele Știri

Extremiștii maghiari organizează marșul secuiesc la Tg. Mureș, pe 10 martie, pentru a cere autonomia

steag-secuiesc

Reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc afirmă că vor organiza, în 10 martie, un „marş al secuilor” şi un miting la Târgu Mureş, pentru a protesta faţă de intenţiile de regionalizare, susţinând că manifestarea va avea loc deşi Primăria a contestat o decizie a instanţei legată de organizarea ei.

„În data de 10 martie 2016 Consiliul Naţional Secuiesc organizează comemorarea eroilor martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, executaţi în data de 10 martie 1854 la Tîrgu Mureş de către autoritățile austriece. Comemorarea va fi urmată de un marş până în centrul orașului.

Ziua Libertaţii Secuieşti este comemorată din anul 2013 în municipiul Tîrgu Mureş, dar şi în alte localităţi din Ţinutul Secuiesc, precum și în mai multe oraşe din lume.

Monumentul Secuilor Martiri din Tîrgu Mureş a fost inaugurat în anul 1875 în memoria celor trei, executaţi în acest loc pentru participarea lor la o rebeliune împotriva Imperiului Austriac, în spiritul revoluţiei paşoptiste din 1848-49. Ziua de 10 martie a fost declarată de către Consiliul Naţional Secuiesc Ziua Libertăţii Secuieşti în anul 2013 în vederea comemorării eroilor martiri, dar şi în vederea exprimării dezideratelor de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.”, se arată pe pagina oficială a Consiliului Național Secuiesc.

Consiliul Național Secuiesc luptă pentru autonomia județelor Mureș, Covasna și Harghita, pentru a forma așa zisul Ținut Secuiesc. Mai exact aceast ong nu face altceva decât să execute politicile Budapestei în România. Primăria a interzis marșul secuilor, însă așteaptă o decizie în instanță.

În anii trecuți la acest marș au avut loc violențe între manifestanți și forțele de ordine. Membrii mișcărilor extremiste, Jobbik  și Ținutul celor 64 de comitate, s-au dedat la acte de violență. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*