Ultimele Știri

Explicații pentru prefecții demiși. Dacian Cioloș: Vor urma și alții

ciolos dacian

Premierul Dacian Cioloș a explicat în Parlament că prefecții și subprefecții care au fost demiși „fie nu au performat, fie nu au fost echidistanți politic”. De asemenea, prim-ministrul a anunțat că vor urma noi demiteri, întrucât din 2009 încoace nu s-a mai organizat concurs pentru funcțiile de prefecți și subprefecți și numirile au fost făcute fără respectarea procedurilor.

Dacian Cioloș a atras atenția, la începutul discursului său din Parlament, că numirea și demiterea prefecților este o prerogativă care aparține exclusiv Guvernului, motiv pentru care a ezitat să vină să dea socoteală în fața parlamentarilor. 

„Vă mărturisesc că, văzând titlul de dezbatere politică propusă, am ezitat să vin în fața dumneavoastră astăzi pentru a participa la dezbaterea propusă. În lectura pe care eu o dau articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaților nu văd în ce măsură criteriile în desemnarea prefecților intră în categoria problemelor de interes major pentru viața politică, economică sau socială, fiind o problemă administrativă a Guvernului, conform legislației actuale. Numirea și eliberarea din funcție a prefecților sunt de competența exclusivă a Guvernului, iar criteriile avute în vedere în numirea noilor prefecți sunt doar o componentă a unui proces de analiză realizat la nivelul Guvernului prin intermediul Ministerului de Interne. Nu înțeleg să detaliez de la caz la caz rezultatele analizei efectuate, care cade în sfera prerogativelor executive”, a spus premierul. 

Cu toate acestea, premierul a declarat că legislația privind numirile prefecților și subprefecților a fost deturnată de la scopul său inițial și a subliniat că Guvernele anterioare au numit, fără respectarea procedurilor, anumite persoane în funcțiile de prefecți, ceea ce a afectat imparțialitatea acestei funcții, dar și activitatea celui care a exercitat funcția de prefect.

Premierul Dacian Cioloș a fost chemat în plenul Camerei Deputaților pentru a le explica aleșilor care sunt argumentele pentru care a înlocuit mai mulți prefecți.

Ideea chemării în Parlament a premierului Dacian Cioloş le-a venit aleşilor de la ALDE, însă şi cei de la PSD şi cei de la UNPR au fost de acord cu acest demers, contestând modul în care au fost schimbaţi prefecţii.  

În luna februarie au fost înlocuiţi nouă prefecţi, iar alţi patru la începutul acestei luni.

Este pentru a doua oară când premierul Dacian Cioloş este chemat în Parlament pentru a da explicaţii în faţa aleşilor. Prima data s-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei săptămâni, în urma scandalului dintre trustul Intact şi ANAF.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*