Experţii guvernului american reclamă mita pe care o cer funcționarii români investitorilor străini

  • Nicoleta Ungureanu
  • 11 iulie 2016
  • Economie

Problemele pe care le are România în domeniul administrației sunt notate și de către instituțiile din străinătate. Departamentul de Stat al SUA a discutat, de curând, despre mita pe care o cer unii funcționari români investitorilor din străinătate.

Într-un raport, experţii guvernului american vorbesc atât despre piedicile din calea companiilor din România cât şi despre mita pe care ar fi cerut-o unii funcţionari.

Una dintre concluziile dure ale raportului privind Climatul Investițional, redactat recent de către Departamentul de Stat al SUA, este aceea că în ciuda anchetelor DNA, „corupția la toate nivelurile rămâne endemică, iar liderii politici ai țării nu au manifestat încă o voință politică necesară și consistentă pentru a combate în mod eficient această problemă”.

Investitorii americani s-au plâns că le-au cerut mită atât funcţionari din administraţia locală, cât şi angajaţi ai Vămii sau ai administraţiilor locale, conform Digi24.

Laura Ştefan, expert anticorupţie: „Aici ajungem la o temă pe care noi o abordăm frecvent. Şi anume aceea a necesităţii unor reforme structurale care să elimine mecanismele care perpetuează corupţia în România. Pentru că de foarte multe ori mecanismele astea trăiesc dincolo de indivizii care sunt traşi la răspundere pentru o faptă penală sau alta. Astfel încât avem acţiuni din partea DNA-ului, avem rezultate clare în combaterea corupţiei la nivel înalt şi cu toate acestea observăm că cei care iau locul celor care ajung în puşcărie comit acelaşi tip de fapte”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *