Experți republicani în probleme asiatice: ”Dacă brandul Trump devine brandul Americii, ne putem aștepta la o marginalizare dezastruoasă în Asia”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 16 august 2016
  • Externe
donald trump

Obținerea președinției de către Donald Trump ar duce la ”marginalizarea dezastruoasă” a SUA, susțin opt experți americani în probleme asiatice. Aceștia au declarat luni că o vor susține pe democrata Hillary Clinton în cursa pentru președinția Statelor Unite, conform Agerpres.

Cei opt au transmis o scrisoare deschisă în care au comunicat că pe măsură ce se intensifică concurența strategică globală, inclusiv din partea Chinei, ar fi „absolut cel mai prost moment pentru alegerea unui amator instabil și nepregătit, fără viziune sau capacitate de anticipare pentru a face față multiplelor provocări ale secolului 21”.

Printre cei care au semnat scrisoarea se numără Michael Green, fost consilier principal pentru Asia al președintelui George W. Bush, James Clad, fost adjunct al subsecretarului de stat al apărării și Patrick Cronin, fost funcționar de rang înalt al USAID, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

În cazul în care Donald Trump obține președinția Americii, țările asiatice ar fi obligate să se orienteze către rivalii Americii, în special către China, conform Agerpres.

„Pe scurt, dacă brandul Trump (…) devine brandul Americii, ne putem aștepta la o marginalizare dezastruoasă în Asia și în respectarea nedorită a regulilor stabilite de China și alți rivali”, scriu cei opt.

Experții susțin că Trump oferă „numai lăudăroșenie și panacee absurde” pentru Asia, care ar distruge rapid credibilitatea, economia și poziția de lider a SUA.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *