Ultimele Știri

Expertele lui Oprișan au fost reținute de DNA în dosarul ”Căprioara”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor două experte din dosarul „Căprioara”. În acest dosar este anchetat și baronul PSD de Vrancea, Marian Oprișan, fiind acuzat de corupție. 

Acest dosar a fost plimbat  mai bine de opt ani prin instanțele judecătorești. dar fără un rezultat concret. Expertul financiar contabil, Cernea Ileana Roxana, a fost reţinută pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, iar expertul Muşuroiu Elena-Valentina pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu.

Expertul contabil Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnată de către instanța de judecată, în data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca – Secția Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006.

Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosarul sus menţionat a cerut numirea, în calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a doamnei Mușuroiu Elena Valentina care a şi dobândit această calitate. 

Conform atribuțiilor stabilite de instanța de judecată, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experții parte (recomandați de inculpații din dosar) urmau să-și exprime și ei opiniile cu privire la obiective.

Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent față de orice intruziune, corect și imparțial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanță) a stabilit împreună cu Mușuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpați) modul în care vor aborda expertiza, așa încât să servească intereselor inculpaților judecați și, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului.

Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Mușuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanță să analizeze documentele puse la dispoziție și să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv.

Astfel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana a acceptat ca Mușuroiu Elena Valentina să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, fără a avea nicio contribuție, rezumându-se doar la a-și însuși expunerea, argumentația și concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus menționat, prin semnarea documentului.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Macovei Liviu, expert, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Există indicii şi probe care conturează suspiciunea rezonabilă că Macovei Liviu, în calitate de expert parte al unui alt inculpat, în dosarul depus în dosarul Judecătoriei Cluj Napoca nr. 271/231//2010, a acceptat să semneze raportul de expertiză contabilă, conștientizând că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanţă Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi că, în acest mod, se încalcă prevederile legale și totodată se aduce atingere dreptului părților vătămate din dosar la desfășurarea procesului în mod echitabil.

Expertele reținute de procurorii DNA vor fi prezentate instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Expertele lui Oprișan au fost reținute de DNA în dosarul ”Căprioara”

  1. NU MA PRICEP ABSOLUT NIMIC SI NU AM PREGATIRE IN ACEST DOMENIU DAR SE VEDE CITIND CA PE O POVESTE CA E TOTUL CUSUT CU ATA ALBA .CU TOT RESPECTUL PENTRU DNA AM INCREDERE IN MUNCA DEPUSA DE EI SI SPER DIN TOT SUFLETUL MEU CA ISI VOR FACE INCONTINUARE CINSTIT SI ONEST SERVICIILE FARA A TINE CONT DE LEGATURILE DE SINGE SI PRIETENII CU RESPECT VA DORESC UN AN BUN

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*