Ultimele Știri

Exclusiv video: Rezultatele întrevederii dintre Putin și Poroșenko la Milano

Petro Porosenko si Vladimir Putin

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că a ajuns la un acord cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko privind termenii livrărilor de gaze naturale rusești, „cel puțin pe perioada iernii”.

După ce discuțiile din dimineața aceleiași zile dintre cei doi lideri est-europeni nu au rezolvat nici o problemă legată de criza din Ucraina, la căpătul zilei liderul de la Kremlin și Petro Poroșenko au decis să renunțe în această perioadă friguroasă a anului la divergențele energetice.

„Am căzut de acord asupra condițiilor reluării livrărilor de gaze, cel puțin pe perioada iernii”, a spus Putin după întâlnire.

Având în vedere că Ucraina este în criză de bani, Putin și-a exprimat speranța că partenerii occidentali vor ajuta guvernul ucrainean să depășească deficitul de fonduri.

„Suntem dispuși să-i întâmpinăm la jumătatea drumului cu privire la dimensiunea și condițiile de plată pentru gazele deja furnizate, precum și partenerii noștri europeni, Comisia Europeană (…) trebuie să sprijine Ucraina și să o ajute să rezolve problema datoriei față de Rusia”, a declarat liderul de la Kremlin.

Declarațiile președintelui ucrainean după întrevederea cu Putin, vădit nemulțumit, nu au fost atât de optimiste.

„Tocmai am terminat negocierile, nu existe rezultate clar definite pentru problema gazelor, dar sperăm că, înainte de 21 octombrie, înainte de reuniunea de la Bruxelles a delegațiilor din Ucraina, Rusia și a Comisiei Europene, să găsim o soluție pentru această întrebare. Pot să spun doar că avem un oarecare progres, dar unele detalii mai trebuie încă discutate”, a declarat Poroșenko.

Totuși, cei doi lideri împreună cu cei occidentali au căzut de acord asupra utilizării de avioane fără pilot pentru supravegherea încetării focului în estul Ucrainei, în special la graniţa ruso-ucraineană.

„Am căzut de acord asupra utilizării de avioane fără pilot, o tehnică modernă care permite definirea zonelor care sunt vizate de atacuri”, a anunţat Putin.

Progrese semnificative, odată cu întâlnirea tuturor liderilor din Asia și Europa în cadrul Summitului de la Milano, nu s-au înregistrat. În același timp luptele continuă în estul Ucrainei.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*