Ultimele Știri

Exclusiv Reuters: În Nigeria, soldaţii americani construiesc în secret un zid împotriva Boko Haram

soldati americani

În ciuda anilor de intimidare de către grupul violent extremist Boko Harem, oamenii din sud-estul regiunii Diffa, nu au avut niciodată o confruntare cu aceştia, probabil cu un motiv întemeiat.

‘Cineva ar putea veni aici şi să ne omoare pe toţi!’, a declarat prefectul regiunii Diffa, Inoussa Saouna, pentru cei 75 de lideri ai satelor, dar şi pentru politicieni şi comandanţi militari.

În aceeași zi, la începutul lunii septembrie, un atentat sinucigaș dublu, care a purtat semnele distincte ale Boko Haram, a omorât 19 persoane în apropierea Camerunului.

Grupul, cunoscut mai ales pentru răpirea a peste 200 de eleve nigeriene, în aprilie 2014, şi-a extins baza în nordul Nigeriei pentru a cuceri regiunea. Aceştia au ameninţat SUA şi aliaţii europeni în estul Africii, iar liderul Abubakar Shekau a promis loialitate față de gruparea teroristă Stat Islamic, în luna martie.

Întâlnirea liderilor regiunii Diffa a avut un succes modest pentru comunitatea triburilor mereu suspicioase, dar a fost pentru o echipă mică a Forţelor Speciale de Operaţiuni, care a efectuat 20 de operaţiuni pentru un experiment, şi care face parte din noua strategie a lui Barack Obama de combatere a terorismului.

Soldații, care au încurajat și au ajutat la construirea unui inel de securitate, nu merg la luptă şi nici nu poartă uniforme. Aceştia încearcă în linişte, să ajute Nigerul să construiască un zid împotriva incursiunilor Boko Haram, dar și să stopeze fenomenul de recrutare a tinerilor din regiunea Diffa.

Un reporter Reuters a fost primul care a vizitat detaşamentul a aproximativ o mie de soldaţi americani ai Forţelor Speciale de Operaţiuni, trimişi în Africa.

În Chad, Nigeria, Niger, dar şi în alte regiuni, soldaţii execută strategia preşedintelui Barack Obama cu risc relativ redus de combatere a fenomenului de recrutare a tinerilor, preferând să nu trimită trupe militarie să lupte.

Noua abordare, anunţată de către Obama încă din 2014, este departe de a fi un ‘glont de argint’ pentru Statele Unite, în lupta sa globală împotriva miliţianismului islamic. Strategia indirectă pare să fie pusă la îndoială în Orientul Mijlociu, acolo unde SUA şi-au găsit câţiva aliați de încredere pe câmpul de luptă în Siria. În Irak, SUA au instruit și au echipat forțele care s-au ‘evaporat’ anul trecut în fața ofensivei grupării teroriste Stat Islamic.

În Niger, există semne de succes împotriva Boko Haram, deși progresul va fi probabil lent şi care va cere un efort care va dura ani de zile, spun oficialii americani, europeni și africani.

Oficialii americani spun că văd un ajutor predominant în musulmanii din Niger. Relativ stabil, însă, alegerile din anul 2016 se vor confrunta cu ameninţarea Boko Haram în sudul Nigeriei, haos în nordul Libiei şi un afiliat Al-Qaida care operează în vecinătăţile Algeriei şi Mali.

Soldaţii americani din Diffa, au descris operaţiunea lor ca fiind un pivot ‘ascuţit’ şi binevenit din luptele din Irak şi Afganistan. Militarii nu au spus însă cât va dura prezenţa lor acolo.

‘Este o abordare total diferită a problemei’, a spus un sergent american într-un interviu. Soldaţii Operaţiunilor Speciale nu pot fi identificaţi prin nume, în conformitate cu normele militare terestre.

În Irak și Afganistan, Statele Unite ale Americii colaborează de asemenea, cu forțele de securitate locale și lideri, însă deţin şi sute de trupe de combatere a terorismului, aparatură şi proiecte pentru ajutor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*