Ultimele Știri

Evenimentul anului 2014 – Revoluția Facebook, dreptul la vot pentru diaspora

Anul 2014 ne-a prezentat unul din cele mai importante evenimente din istoria postdecembristă a României. Milioane de români s-au mobilizat prin intermediul rețelelor de socializare, în solidaritate cu diaspora pentru dreptul la vot. 

Incompetența de care au dat dovadă autoritățile române în organizarea alegerilor prezidențiale i-a scos pe oameni în stradă, în majoritatea orașelor mari din țară și în marile capitale europene. În urma acțiunilor de protest, doi miniștri de externe și-au depus mandatul și mai mulți ambasadori au fost rechemați în țară.  

diaspora-la-vot

Mobilizarea oamenilor în stradă s-a realizat cu ajutorul rețelelor de socializare, astfel mii de mesaje și postări au invadat internetul, prezentând situația din secțiile de votare, atât în străinătate cât și în țară. Reprezentații Guvernului au fost luați la țintă de către cei care nu și-au putut exercita dreptul la vot. Premierul Victor Ponta a devenit inamicul public numărul unu, acesta fiind candidat la prezidențiale, dar și șeful Guvernului. Acesta avea calitatea de organizator al alegerilor, astfel, românii l-au acuzat de blocarea votului în diaspora. 

Agențiile de știri au fost invadate cu mesajele românilor care au stat la cozi interminabile, în fața ambasadelor și consulatelor României din marile orașe și capitale europene. Indignarea a fost ridicată în slăvi până la paroxism de anumite agenții de știri care aveau ca interes susținerea contracandidatului premierului, Klaus Iohannis. 

IMG_8567-620x400

Lupta pentru câștigarea alegerilor prezidențiale s-a dat atât în stradă cât și în mediul virtual, eveniment unic în istoria României. Potrivit sociologilor, a avut loc o schimbare de generații, astfel a apărut ”generația Facebook”. În urma acestei mobilizări masive la vot a cetățenilor români, Klaus Iohannis,  a câștigat alegerile prezidențiale la o diferență de circa un milion de voturi față de contracandidatul său, Victor Ponta.

În urma alegerilor a apărut dosarul Diaspora și a început urmărirea penală cu privire la împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevazută de articolul 385 din Codul penal.

”Sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor celor care, în opinia petiționarilor, au avut atribuți de a organiza alegerile”, a declarat procurorul General al României, Tiberiu Nițu.

Noua generația a avut un punct de vedere diferit, și asta s-a văzut în schimbarea vectorilor din cadrul societății. Ieșirea în stradă și mobilizarea oamenilor pe rețele de socializare devine un trend la nivel mondial, iar cu ocazia acestui fenomen în 2014 România și-a câștigat un alt viitor. 

protest-620x400

IMG_8502

protest-MAE-620x400

klau-iohannis

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*