EVALUARE NAȚIONALĂ 2016: Proba la matematică, reclamată de peste 30.000 de persoane

Peste 30.000 de persoane au contestat unul dintre subiectele de matematică, care i-ar fi indus în eroare pe elevi.  Este vorba de o diagramă care prezintă repartiţia notelor obţinute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală.

Cerinţa este următoarea: „Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu…”.

diagrama

Referitor la itemul numărul 6 de la subiectul I, varianta 7, disciplina matematică, din cadrul Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, din data de 29.06.2016, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) face următoarele precizări:

• Itemul evaluează competenţa Analizarea unor situaţii practice cu ajutorul elementelor de organizare a datelor, competenţă formată/dezvoltată în cadrul unităţii de învăţare „Elemente de organizare a datelor”, clasa a VII-a, prezentă în programa pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi aprobată prin Ordinul de ministru nr. 4431/29.08.2014, Anexa nr. 3.

• Itemul este complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect. Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (vezi www.subiecte2016.edu.ro/2016). Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015.

• Itemul  conţine legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esenţă, acesta se referă la prezentarea unei dependenţe funcţionale (între notă şi numărul elevilor din clasă care au obţinut această notă), iar în cazul unei dependenţe funcţionale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor).

• Răspunsul corect, din punct de vedere matematic, la acest item este cel prevăzut în baremul de evaluare şi de notare.

Mai mulţi părinţi şi elevi au anunțat deja de ieri că vor depune contestaţii la proba de matematică din cauza problemei 6 de la Subiectul I, care nu ar fi clar enunţată. În problema respectivă este dată o diagramă care prezintă repartiţia notelor obţinute la un test la matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală. Cerinţa este următoarea: „Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu…”.

„Diagrama nu este complet enunţată pentru că nu se specifică în axa OX notele elevilor şi în axa OY, numărul de elevi. De aceea, unii elevi au citit invers diagrama şi nu le poţi cere în condiţii de examen să gândească ca un adult. Vor fi probabil zeci de mii de contestaţii pe acest subiect şi cel mai simplu ar fi să să plece o notă de la Comisia Centrală de Examen către centrele de corectare prin care să li se ceară să acorde punctajul prevăzut indiferent în ce mod au citit elevii diagrama”, a explicat profesorul Ştefan Vlaston pentru Mediafax.

Pe de altă parte,Oana Moraru, consultant educaţional în domeniul învăţământului privat preuniversitar, subliniază că subiectul nu a avut niciun fel de ambiguitate şi că „exact genul acesta de deducţii nu fac copiii români”.

”Fără supărare, subiectul ăla de mate de azi n-are nicio ambiguitate. Citirea unui grafic și extragerea datelor dintr-un tabel sunt competențe care trebuie probate chiar așa, prin deducție logică și asocieri simbolice. Fără context explicit și descrieri în propoziții redundante cu imaginea.
Cerșitul ăsta de puncte, susținut de profesori cu agende politice sau de presa în căutare de senzații tari e jenant. Pe părinți îi ințeleg, emoția îi scuză. Mie însă mi-e rușine că exact problemele practice și de gândire sunt încă numite ambigue de unii oameni de la catedră. D-aia avem rezultate așa slabe la testările Pisa. Exact genul ăsta de deducții nu fac copiii români. Pentru că școala încă nu încurajează gandirea. Doar dacă e în contexte evidente și algoritmice, dresabile și previzibile”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *