Ultimele Știri

Europarlamentarii au făcut un prim pas pentru interzicerea fracturării hidraulice

Proteste împotriva exploatarii gazelor de sist la Londra

Majoritatea deputaților europeni au susținut un moratoriu asupra exploatării gazelor de șist, care ar putea interzice fracturarea hidraulică până când se dovedește sigur efectele nocive ale acesteia.

Europarlamentarii au oferit un vot simbolic, cu 319 din 338, moratoriului asupra exploatării gazelor de şist, însă acesta nu va avea nici un efect practic, fiindcă amendamentul care cere oprirea autorizării noilor zone de exploatări în UE a fost scos din context până când Comisia Europeană nu va lua o decizie în acest sens.

„Am trimis un mesaj politic clar Comisiei, care arată că există o majoritate în parlament pentru etape și acțiuni ulterioare”, a declarat europarlamentarul verde, Benedek Javor.

Europarlamentarii care militează împotriva gazelor de şist au spus că vor pune problema din nou pe ordinea de zi a legislativului european, pentru a adopta o rezoluţie clară pentru interzicerea practicării fracturării hidraulice.

O nouă moţiune ar declanșa dezbateri formale în Comisia Europeană și chiar între șefii de stat, pentru că unele ţări favorizează exploatarea gazelor de şist, precum Marea Britanie, care şi-a scos la licitaţie perimetre de aproape jumătate din suprafaţa ţării şi au adoptat o legislaţie favorabilă.

Între timp, Agenția de Protecție a Mediului din SUA e publicat un studiu în care se arată că fracturarea hidraulică are un impact minim asupra resurselor de apă. EPA a identificat potenţiale vulnerabilități ale apei potabilă în urma operațiunilor de fracturare hidraulică, însă „numărul de cazuri identificate” în care apa potabilă a fost afectată este minimal.

AICI puteţi vedea studiul care a provocat nemulţumiri din partea opiniei publice în America, care suspectează că rezultatele cercetării sunt false.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*