Europa, tot mai divizată: Atena va găzdui un summit al țărilor din Europa de Sud

  • Adrian Marinescu
  • 23 august 2016
  • Externe
tsipras

Atena va găzdui la 9 septembrie un summit al țărilor din Europa de Sud, care îi va reuni pe liderii Ciprului, Franței, Maltei, Italiei, Portugaliei și Spaniei, sub rezerva confirmării participării de către aceasta, la inițiativa premierului grec Alexis Tsipras, a indicat luni o sursă guvernamentală elenă, citată de AFP.

Sursa citată a confirmat data propusă pentru reuniune, precum și răspunsul pozitiv al președinților și premierilor invitați, după ce Parisul a anunțat participarea șefului statului francez Francois Hollande.

Singurul semn de întrebare este cu privire la participarea prim-ministrului spaniol, Mariano Rajoy, date fiind negocierile care se desfășoară în Spania pentru formarea unui nou guvern. „Dar abordarea spaniolă este pozitivă” în ceea ce privește participarea, a afirmat sursa respectivă.

Miza este de a vedea „cum pot țările mediteraneene să influențeze agenda europeană”, atât în domeniul economic — „pentru a da mai multă importanță creșterii” — , cât și în ceea ce privește răspunsul la criza migrației, pentru care ele se află în prima linie, a precizat sursa elenă.

Liderii invitați de Tsipras, singurul șef de guvern al stângii radicale în UE, aparțin în majoritate blocului social-democrat european, cu excepția președintelui cipriot și a premierului spaniol.

Grupul de la Visegrad, care reunește Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă, s-a reunit la sfârșitul lunii iulie după Brexit pentru a pregăti propuneri comune vizând reforme ale UE în vederea unui summit informal al Celor 27 prevăzut să aibă loc la Bratislava în 16 septembrie.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *