Ultimele Știri

Europa se va confrunta cu o nouă criză – OBEZITATEA

OBEZITATE

Europa se va confrunta cu o criză a obezității de amploare până în 2030, în conformitate cu noile previziuni ale Organizației Mondiale a Sănătății, iar multe țări ar putea să aibă mai mult de jumatate dintre adulti cu o greutate peste limita normală.

Cifrele prezic că 89% dintre bărbații irlandezi și 77% dintre bărbați greci vor fi supraponderali până în 2030, ceea ce prezintă „o imagine îngrijorătoare de creștere a obezității în Europa”, au declarat cercetatorii, deoarece foarte puține țări arată tendințe descrescătoare.

„Deși nu există nici un glonț de argint pentru combaterea epidemiei, guvernele trebuie să facă mai mult pentru a restricționa comercializarea de alimente nesănătoase și de a face mai accesibile alimentele sănătoase”, a declarat Dr. Laura Webber în cadrul Forumului de Sănătate din Marea Britanie, care a lucrat cu OMS și Comisia Europeană pentru a realiza acest studiu.

Ea a mai spus că datele insuficiente din unele țări din regiune europeană a OMS – care cuprinde 53 de națiuni – specializate pe supravegherea obezității, împiedică eforturile de a face previziuni exacte.

Un indice de masă corporală (IMC)  se calculează împărțind greutatea unei persoane în kilograme la pătratul înălțimii lor în metri, iar ce  depășește 25 este clasificat ca fiind supraponderal. Un IMC de peste 30 este clasificat ca fiind obez. Cele mai recente previziuni au folosit date din întreaga regiune și a comparat proporțiile persoanelor supraponderale și obeze din 2010, cu nivelurile viitoare prognozate. 

Ei au aratat ca până în 2030, o treime din femeile din Marea Britanie sunt prognozate ca fiind obeze, comparativ cu 26% în 2010. Pentru bărbați britanici, aproape trei sferturi vor fi supraponderali, iar 36% sunt susceptibile de a fi obezi în 2030, comparativ cu 70% și, respectiv, 26% în 2010. 

Cercetatori, care au prezentat datele lor la Congresul European privind obezitatea  de la Praga, miercuri (6 mai), au declarat și alte țări cu creșteri abrupte proiectate în obezitate care includ Grecia, Spania, Suedia, Austria și Republica Cehă. Proporția de bărbați greci obezi va fi mai mult decât dublă de la 20% la 44% între 2010 și 2030, precum și proporția femeilor obeze din Grecia se va dubla de la 20 % la 40%.

Chiar și în țările care înregistrează, de obicei, o prevalență mai mica de obezitate, cum ar fi Suedia, ratele de obezitate se prognozează să crească brusc. O valoare estimata de 26% dintre bărbații suedezi vor fi obezi până în 2030, comparativ cu 14% în 2010, în timp ce pentru femei obezitatea va crește de la 12% la 22%.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*