Ultimele Știri

Europa se pregătește! Macedonia şi-a închis complet graniţa pentru imigranţii ilegali

gard granita

Macedonia şi-a închis complet graniţa pentru imigranţii ilegali, după ce Slovenia şi Serbia au impus restricţii dure asupra fluxului de refugiaţi, a declarat miercuri un oficial din poliţie, citat sub acoperirea anonimatului de Reuters.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Slovenia a închis practic Ruta Balcanică. AFP: “Un ocol prin România este și mai delicat.” Ce opțiuni au migranții

Potrivit Ministerului de Interne de la Skopje, niciun migrant nu a trecut marţi graniţa din Grecia.

Slovenia a introdus la miezul nopţii noi restricţii la graniţe, în cadrul eforturilor de a închide ruta balcanică, din Grecia până în Europa Occidentală, astfel că numai migranţii care vor să ceară azil şi cei care au nevoie de asistenţă umanitară clară mai pot intra în ţară.

Slovenia a fost folosită ca ţară de tranzit pentru sute de mii de migranţi care încercau să ajungă în Germania sau Europa de Nord.

În replică, Serbia a avertizat că va închide graniţele cu Macedonia şi Bulgaria pentru cei care nu au documente valide.  “Ţinând cont că noul regim este implementat de o ţară membră a Uniunii Europene, Serbia nu îşi poate permite să devină un centru de colectare a refugiaţilor”, se arată într-un comunicat.

Anterior, premierul Ungariei Viktor Orban a anunţat că liderii europeni au decis închiderea rutei migratorii din Balcani. Anul trecut, circa 880.000 de refugiaţi, din totalul de 1,3 milioane care au ajuns în Europa, au folosit această rută în drumul către Germania sau ţările nordice.

Liderul de la Budapesta a precizat că a respins planul de relocare a solicitanţilor de azil în ţările europene, după ce liderii prezenţi la summit au fost de acord cu relocarea directă a sirienilor din Turcia. În schimb, Ankara va accepta toţi migranţii economici şi pe cei care nu respectă condiţiile de azil europene, care au fost expulzaţi din UE.

Orban a susţinut că propunerea Turciei, ca pentru fiecare sirian retrimis în Turcia din insulele greceşti, UE va accepta relocarea unui sirian direct de pe teritoriul turc, este una dificilă. 

Premierul Ungariei a amintit că Ungaria nu acceptă nicio versiune a planului de relocare a refugiaţilor, iar împreună cu Slovacia a denunţat sistemul cotelor la Curtea Europeană de Justiţie.

Între timp, peste 2.000 de migranţi, majoritatea din Siria, Irak şi Afganistan, ajung zilnic în Grecia din Turcia. Aproximativ 14.00 de oameni sunt blocaţi la Idomeni, la graniţa Greciei cu Macedonia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*