Ultimele Știri

Euro va fi afectat de introducerea yuanului în coșul de rezerve al FMI

yuan euro

Fondul Monetar Internaţional a decis luni să introducă yuanul în coşul de monede utilizate ca rezerve, în a doua parte a anului 2016, iar euro va înregistra cel mai mare declin al ponderii avute în drepturile speciale de tragere (DST), potrivit datelor instituţiei.

Din octombrie anul viitor, yuanul va avea o pondere de 10,92% în DST, dolarul de 41,73%, euro de 30,93%, yenul japonez de 8,33%, iar lira sterlină de 8,09%.

În prezent, coşul de rezerve al FMI este format în proporţie de 41,9% din dolari, 37,4% euro, 11,3% lire sterline şi 9,4% yeni. Includerea yuanului în coşul de rezerve al FMI este un moment de referinţă în ascensiunea Chinei către statutul de putere economică mondială.

Mulţi analişti consideră că decizia FMI este în mare parte una politică, care are rolul să încurajeze reformele în a doua mare economie a lumii şi care ar putea ajuta la creşterea cererii pentru yuan, la nivel internaţional.

Pentru chinezi este o chestiune de prestigiu, în cadrul strategiei autorităţilor de la Bruxelles de a spori rolul Chinei în economia globală.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*