Ultimele Știri

Estul Europei lasă în urmă zona euro, iar România va fi revelația regiunii. Cifrele la care nici nu speram acum câțiva ani

bani

Creșterea economică de 3,1% din Europa Centrală și de Est (ECE), în 2016, o va depăși pe cea a zonei euro, de 1,6%, arată o analiză realizată de Erste Group, care precizează, totodată, că ritmul de creștere al economiei României va accelera la 4,1%.

România ar putea avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei din ECE anul acesta, dar va fi o perioadă de relaxare fiscală și există perspectivă înăspririi politicii monetare, apreciază analiștii Erste.
Aceștia se așteaptă la încetinirea creșterii în Ungaria (2,2%) și în special în Cehia (2,5%), în urma încetinirii intrărilor de fonduri europene în aceste economii. De asemenea, și Slovenia s-ar putea confrunta cu o încetinire (1,9%), în timp ce PIB-ul Serbiei ar urma să înregistreze un avans de 1,5% anul acesta.
Anul trecut, rata șomajului în Europa Centrală și de Est a scăzut sub 10%, pentru prima dată din 2009, iar analiștii Erste se așteaptă ca declinul să continue și în acest an. Deoarece țările din ECE sunt importatori de energie, recentul declin al prețului țițeiului va sprijini creșterea economică, iar relaxarea fiscală din Polonia și România va îmbunătăți cererea pe plan intern, se arată în analiza Erste Group.
Comisia Europeana (CE) a anunțat recent că ritmul de creștere economică al României ar urma să atingă un vârf de 4,2% în 2016, grație creșterilor salariale puternice și relaxării fiscale, în timp ce în 2017 se va modera ușor, la 3,7%.
 
Conform previziunilor economice de iarnă, Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit astfel estimările privind creșterea economică a României atât pentru 2015, cât și pentru 2016 și 2017, în condițiile în care în toamnă prognoza un avans de 3,5% în 2015, urmat de o creștere de 4,1% în 2016 și una de 3,6% în 2017.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank și Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est și au o prezență importantă inclusiv în România.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*