Ultimele Știri

Este timpul pentru un Cod de Punctaj cu adevărat Open-Ended

Campionatul Mondial de Gimnastică din acest an, organizat luna trecută în Nanning, China, este cea de-a șase ediție care s-a desfășurat după noul Cod de Punctaj, implementat în 2006. Îl numeam Codul open-ended ( deschis). Dar, din păcate, ne-am schimbat părerea, după ce, ani la rând, l-am văzut pus în practică. Acum nu mai putem pretinde că acest sistem de notare este cu adevărat open-ended.

Acest Cod de Punctaj a fost creat ca urmare a unei greșeli de matematică, apărută pe parcursul desfășurării Olimpiadei de la Atena (2004). Această eroare a apărut în calcularea dificultății exercițiului prezentat de gimnastul Yang Tae Young.

Noul Cod a fost folosit pentru prima dată la Campionatele Mondiale găzduite în Aarhus, Danemarca, în 2006. Vanessa Ferrari, reprezentanta Italiei, a câștigat concursul la Individual Compus. Aceasta a căzut de pe bârnă și reacțiile au fost dure. Au apărut o mulțime de critici, din partea fanilor gimnasticii, la adresa noului cod.

În prezent, nota finală este rezultatul a două operații de bază ale matematicii: adunarea și scăderea. Dificultatea și Execuția sunt două scări rulante adiacente: în timp ce una urcă, cealaltă coboară. Până când execuția nu devine mai mult decât un proces de scădere, acestui cod îi va lipsi în continuare un instrument de evaluare extrem de important.

Acest cod nu este în întregime rău, doar că, incomplet.

Ar trebui să existe criterii concrete pentru a aprecia amplitudinea, creativitatea și acuratețea. Și da, ar putea fi o evaluare subiectivă, dar acestea sunt calitățile care fac diferența între un campion adevărat și restul gimnaștilor. Dacă arbitrii pot efectua penalizări de 0.10, 0.30 și 0.50 pentru greșeli mici, medii și mari, de ce să nu-i recompenseze pe gimnaști pentru realizări mici, mijlocii și mari? Să lăsăm arbitrii să-și folosească întreaga competență.

Când Uchimura nu primește nimic pentru tehnica exemplară și amplitudine, în schimb i se scad din execuție acele deduceri, devine clar că arbitrii ar putea folosi un alt criteriu important. Desigur, penalizările, acele deductions, pot fi mai mici în cazul gimnaștilor ca Uchimura, dar nu este suficient. Ce facem cu restul? Este în continuare un cod care ,,înșeală”.

Acest cod este deschis doar la unul dintre cele două vârfuri, anume: Dificultatea. Chiar și în cazul ei, se poate vorbi de câteva părți mai slabe. Doar un număr limitat de competențe poate fi măsurat (opt în cazul fetelor și zece în cel al băieților) și limitările Grupelor de Elemente restricționează selecția competențelor. Chiar și așa, D-score-ul este singura parte a punctajului care continuă să crească.

Până când cele două vârfuri, Dificultatea și Execuția, rămân deschise, asta însemnând că Execuția se poate bucura de aceeași expansiune ca Dificultatea, acest cod este mai mult o contradicție decât o soluție la dezbaterea actuală cu privire la modul de evaluare al gimnaștilor.

Se poate vorbi despre o altă modificare inteligentă, și anume: să se reducă valoarea Dificultății pentru a obține un E-score autoritar. Acest lucru va putea schimba rezultatul întregii competiții – un gimnast care execută un exercițiu curat și cu o tehnică de excepție poate înfrânge un ,,vânător de dificultate”, care lasă de dorit la partea de execuție, de acuratețe, neglijând ținuta. De multe ori s-a spus că D-score-ul ( dificultatea) ar trebui să prezinte aceleași penalizări ca E-score-ul ( execuția). Pentru că acest sport superb, gimnastica, trebuie să rămână în continuare un sport elegant, cu mișcări fine, grațioase în cazul fetelor.Nadia_Comaneci_perfect_ten

În 2006, Federația Internațională de Gimnastică a eliminat nota 10.0 ca scor de top, într-un efort de a departaja mai bine gimnaștii. Această țintă a fost atinsă, în primul rând, prin D-score. Dar până când execuțiile exemplare, curate, nu vor fi răsplătite cum este răsplătită dificultatea în acest moment, nu vom avea un cod de punctaj atât de precis cum ne-am dori.

Artistic+Gymnastics+World+Championships+2009+gQoZYFf5Cl5l

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*


About Crina Anamaria Calotă (20 Articles)
Without dance there is no love. Without love there is no passion. Without passion there are no humans.
Contact: Website