Ultimele Știri

Eșec istoric pentru Fondul Monetar Internațional în Grecia

Am asistat în ultimele zile la un circ mediatic pe problema crizei din Grecia, în special intrarea sa în incapacitate de plată. Agențiile de presă v-au servit gogoașa cu intrarea Greciei în incapacitate de plată deși acest lucru este pe jumătate adevărat.  

Grecia a refuzat efectiv să plătească o datorie la termen. Tu cetățean ești client al unei bănci de la care ai accesat un credit, și ai de plătit pe data de 30 rata, dar tu primești salariul pe 5, ce se întâmplă? Nimic… Vei plăti rata pe cinci și cel mai probabil vei plăti o mică penalizare, exact asta se întâmplă și cu Grecia astăzi.

Grecia se poate folosi de o clauză specială din statul Fondului Monetar Internațional care le permite amânarea plății ratei scadente. Această clauză specială a mai fost folosită de Nicaragua și Guyana în 1992.

Grecia a anunțat că vrea să amâne până în noiembrie plata către FMI în baza unei clauze excepționale. Yannis Dragasakis, vicepremier: „Am depus o cerere la FMI pentru a amâna plata scadentă până în noiembrie.” 

Neplata datoriei de către Grecia este o lovitură mare pentru FMI, care a acordat acestei țări cel mai mare împrumut din istoria sa și mai are de recuperat 5,4 miliarde de euro anul acesta. FMI nu s-a mai confruntat cu o asemenea situație din 2001, când datornicul rău-platnic a fost Zimbabwe.


În aceste condiții Alexis Tsipras are toate șansele să devină un erou național în Grecia pentru lupta cu marea finanță. Politicile de austeritate impuse de creditorii internaționali reprezintă un genocid împotriva poporului grec, lucru pe care nu ți-l va spune nimeni la televizor. Dacă ție ți s-a părut greu atunci când Băsescu, Guvernul Boc și FMI ți-au tăiat salariul cu 25% și a crescut cota TVA de la 19% la 24%, gândeste-te la măsurile impuse poporului grec care au avut efecte de 10 ori mai grave decât politicile de austeritate impuse României. 

Grecia are o rată a șomajului de 25,6% în timp ce țara noastră are o rată a șomajului de 6,9%. Această rată a șomajului ne prezintă clar situația statului elen care a fost supus ani la rând politicilor de auteritate impuse de FMI, BCE și Comisia Europeană. O altă unealtă a marii finanțe sunt agențiile Fitch și Standard and Poor’s care au apăsat imediat butonul de retrogradare a Greciei.

Agenția de evaluare Fitch Ratings a informat marți că a retrogradat cu o treaptă nota Greciei la „CC” din cauza eșecului negocierilor cu creditorii și anunțului organizării unui referendum decisiv pentru viitorul economic al țării. La rândul său agenția  Standard and Poor’s a scăzut ratingul Greciei la „CCC-” în urma neefectuării plății către FMI de 1,6 miliarde de dolari.

Prin aceste acțiuni Grecia este supusă unor presiuni financiare enorme și blochează investițiile străine în zonă. Deci ce face FMI? 

FMI are grijă să îți ofere bani, apoi îți impune niște condiții criminale (vezi aici cazul României), și în cazul în care dai semne că nu vrei să joci după cum cântă marea finanță, îți distruge total economia, îți scade ratingul de țară și omoară investițiile străine.

Dacă vor fi impuse politici de eliminare a corupției și de creare de locuri de muncă, Grecia va rezista și  își va plăti datoriile în câțiva ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*