Ultimele Știri

Eroii uitați! 22 de ani de la moartea misterioasă a lui Doina și Ion Aldea Teodorovici

Ieri s-au împlinit 22 de ani de la trecerea în neființă a cuplului de artiști care promova pe ambele maluri ale Prutului cele mai însemnate valori ale poporului românesc. Doina și Ion Aldea Teodorovici și-au pierdut viața în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 într-un ciudat accident de mașină provocat la 59 de km de București.

Un grup de 40 de persoane s-au deplasat aseară la monumentul de comemorare al celor doi artiști situat lângă localitatea Coșereni, pentru a menține amintirea vie față de Doina și Ion Aldea Teodorovici, care se regăsesc printre primii promotori de după revoluție ai muzicii părtinitoare de mesaje patriotice. Membrii Platformei Unioniste „Acțiunea 2012” se adună în fiecare an la Coșereni pentru a comemora evenimentul tragic al celor două suflete pereche.

Deasemenea, o asemănătoare acțiune de comemorare a celor doi iluștri ai neamului românesc înmormântați prematur, a avut loc și la Chișinău, unde zeci de tineri s-au adunat pentru a aprinde o lumânare în memoria lui Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Mașina în care se deplasau soții Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac de pe E65, în urma căruia cei doi ariști, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți, în timp ce şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nici o zgârietură, mai mult decât atât, șoferul nu a fost cercetat penal, iar celălalt pasager a dispărut fără urmă până în ziua de azi. 

Din cauza că au militat intens pentru unirea Basarabiei cu Româniaî și introducerea limbii române în Basarabia, există suspiciuni evidente că serviciile secrete rusești ar fi comandat asasinarea lui Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă drept o tragedie naţională în Basarabia, în timp ce presa românească difuza o ştire chiar în noaptea în care cei doi au murit, în care se vorbea despre apariţia pe sosea a unei maşini blindate care ar fi provocat accidentul. Scriitorul Grigore Vieru, prieten apropiat al soţilor Teodorovici a declarat că avea la cunoştinţă faptul că cei doi primeau telefoane şi scrisori în care erau ameninţaţi cu moartea.

Coșereni

IMG_6615

IMG_6620

IMG_6641

IMG_6714

 

Chișinău

Comemorare Chisinau Ion si Doina Aldea Teodorovici

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*