Erdogan vrea să înființeze un ”Interpol” musulman

  • Adrian Marinescu
  • 15 aprilie 2016
  • Externe
erdogan

Preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că Organizaţia pentru Cooperarea Islamică (OIC) a acceptat propunerea sa de a crea un centru multinaţional de poliţie, după modelul Interpolului, ce va avea sediul la Istanbul şi va avea ca scop combaterea terorismului internaţional, relatează Russia Today.

Noua structură se va numi Centrul OIC pentru Cooperare şi Coordonare Poliţienească.

“Ar fi de ajutor să înfiinţăm o structură a statelor membre care să consolideze şi să instituţionalizeze cooperarea împotriva terorismului şi altor infracţiuni”, a spus Erdogan într-un discurs rostit în marja unui summit de două zile, organizat la Istanbul, la care iau parte 30 de şefi de stat şi de guvern din state islamice.

Obiectivul noului centru este să lupte împotriva Statului Islamic în Irak, Siria şi Libia, dar şi împotriva Boko Haram şi Al Shabaab în Africa, pentru că “toate aceste organizaţii teroriste oprimă şi le fac rău tuturor musulmanilor”.

Deocamdată nu au fost date publicităţii alte detalii despre centru.

Erdogan a pledat şi pentru depăşirea diferendelor interne dintre musulmani. “Cred că cea mai mare provocare căreia trebuie să îi facem faţă este să depăşim disputele între secte. Religia mea nu este a sunniţilor, a şiiţilor. Religia mea este islamul (…). Ar trebui să ne unim. Numai musulmanii au de suferit din conflicte, din tiranie”, a subliniat liderul turc.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *