Erdogan pleacă la Sankt-Petersburg, pentru a dezgheța relațiile cu Putin

  • Adrian Marinescu
  • 8 august 2016
  • Externe
putin vs erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va deplasa marți la Sankt-Petersburg într-o vizită oficială pentru a sparge gheața în relațiile cu omologul său rus Vladimir Putin, o vizită care vine într-un moment cum nu se poate mai bun pentru liderul de la Ankara, foarte deranjat de lipsa de sprijin din partea „prietenilor” occidentali după puciul eșuat, comentează AFP.

Această vizită intervine în urma reconcilierii devenite posibile în urma „regretelor” exprimate de Erdogan — „scuze”, potrivit Moscovei — pentru doborârea în luna noiembrie 2015 de către un avion de vânătoare turcesc a unui bombardier rusesc în apropiere de frontiera cu Siria.

Acest eveniment a antrenat deteriorarea bruscă a relațiilor între cele două țări. Ulterior, a surprins rapiditatea cu care Moscova a acceptat reconcilierea propusă de Ankara. Erdogan a salutat reacția Rusiei la puciul ratat din 15 iulie: Putin a fost unul din primii conducători străini care i-au telefonat pentru a condamna tentativa de lovitură de stat și, deloc surprinzător, nu a exprimat o atitudine similară celei a liderilor europeni față de represiunea care a urmat.

Tensiunile între Turcia și Occident au creat o „ocazie de aur de a readuce Ankara spre Rusia”, afirmă Jeffrey Mankoff, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), cu sediul la Washington.

Relațiile dintre Turcia și Rusia — două țări care își dispută influența în regiunile strategice din zona Mării Negre și Orientul Mijlociu — nu au fost niciodată simple. Întrucât Erdogan a fost foarte clar în a spune că se simte abandonat de către Statele Unite și Uniunea Europeană, s-a deschis o fereastră de oportunitate în relațiile turco-ruse.

„Singura persoană de care se teme Erdogan este Vladimir Putin”, consideră Steven Cook, de la Consiliul pentru Relații Externe.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *