Ultimele Știri

Erdogan ordonă închiderea a zeci de ”școli Gülen” din Africa

erdogan

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, continuă campania de epurare în urma loviturii de stat eșuate, din 15 iulie. Furia lui Erdogan se extinde și în afara Turciei, acesta cerând închiderea a zeci de școli.

Ramificaţia mișcării lui Gülen, „Hizmet“ s-a extins în 120 de țări, iar în Africa s-a instalat de la mijlocul anilor 1990 și a vizat domeniul educativ, în 40 de state fiind vorba de „școlile Gülen“.

Ankara a lansat o ofensivă diplomatică împotriva activităţilor Hizmet, altădată aliatul partidului la putere în Turcia, AKP, astăzi calificată „organizaţie teroristă“.

Guvernul somalez a răspuns prompt: „La cererea fratelui nostru Turcia, miniștrii au căzut de acord să închidă structurile Academiei Nilului (o fundaţie legată de Gülen), inclusiv școlile, spitalele, etc“.

La sfârșitul lunii august, Senegal a închis cele 15 școli considerate legate de Gülen. Ca urmare, turcii au ales să facă din Senegal unul din partenerii lor privilegiaţi în Africa.

De asemenea, ambasadorul turc la Rabat declara că „mai multe ţări au închis școlile legate de Gülen, ca Somalia, Niger, Guineea Ecuatorială, Bielorusia“, conform știripesurse.ro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*