Ultimele Știri

Erdogan îi provoacă pe acuzatori să dovedească faptul că Turcia cumpără petrol de la Stat Islamic

erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins joi acuzaţii ruse potrivit cărora ţara sa achiziţionează petrol de la gruparea teroristă Statul Islamic (SI) şi i-a provocat pe acuzatori să-şi dovedească acuzaţiile, relatează Reuters în pagina electronică.

Turcia procură petrol şi gaze naturale de la surse cunoscute, iar cei care acuză ţara că ar cumpăra aceste resurse de la Statul Islamic este necesar să-şi dovedească acuzaţiile, a declarat joi Erdogan.

Preşedintele turc a spus, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unui grup de oficiali la Ankara, că Turcia adoptă măsuri în vederea stopării traficului cu petrol la frontiere – o sursă-cheie de venit pentru gruparea jihadistă.

El i-a provocat pe cei care susţin contrariul „să o dovedească”, subliniind că sunt nisşte „calomniatori”.

Asemenea afirmaţii sunt „ruşinoase”, a apreciat preşedintele turc, subliniind că Rusia este cel mai important furnizor în domeniul energetic al Turciei.

Turcia luptă în mod activ împotriva SI, a insistat Erdogan, subliniind că Ankara a arestat „mii” de presupuşi militanţi SI în ultimii ani.

Erdogan a apărat doborârea avionului rusesc la frontiera Turciei cu Siria, marţi, insistând că a fost „un răspuns automat”, conform cu regulile turce de angajament.

Statul Islamic, prezentat de către oficiali americani drept cea mai bogată grupare teroristă jihadistă, se finanţează în mare parte de pe urma câmpurilor petroliere pe care le-a cucerit de la Guvernul sirian. Gruparea teroristă vinde petrol prin reţele de contrabandă mai vechi, potrivit unor experţi şi oficiali.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a cumpărat petrol de la SI, acuza anul trecut un oficial din cadrul Trezoreriei americane.

Statele Unite au folosit instrumente financiare şi militare împotriva SI, care a revendicat luna aceasta atacurile coordonate de la Paris, soldate cu 130 de morţi.

Luna trecută, militarii americani au lansat o campanie aeriană – „Tidal Wave II” – care se concentrează asupra instalaţiilor petroliere din Siria asupra cărora gruparea deţine controlul.

Oficiali în domeniul Apărării estimează că SI a obţinut până în octombrie 47 de milioane de dolari din vânzarea de petrol, iar campania americană a redus acest volum cu aproximativ 30%, potrivit Reuters.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*