Ultimele Știri

‘Erau marcaţi?’, a întrebat Oprescu pe holul DNA şi a dat indicaţii unui alt suspect

sorin oprescu

Primarul reţinut al Bucureştiului, Sorin Oprescu, l-ar fi întrebat pe holul DNA pe un alt suspect în dosar, dacă banii pe care i-a primit erau marcaţi. Mai mult, Oprescu i-ar fi dat inidcaţii acestuia, iniţial să nu facă declaraţii, iar apoi i-a transmis să spună un anumit lucru, susţin procurorii anticorupţie.

Sâmbătă dimineaţă Sorin Oprescu s-ar fi întâlnit cu un alt suspect din dosar şi ar fi stabilit ca acesta din urmă să vină la el acasă să îi aducă o sumă de bani, în jurul orelor 19.00-19.30, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA în dosarul primarului general al Capitalei.

Anchetatorii spun că respectivul, şeful unei instituţii din subordinea primarului, i-ar fi remis lui Oprescu suma de 25.000 de euro, provenind din cei 60.000 de euro remişi de denunţători, totodată spunându-i „25 de la Mogoşoaia”, în condiţiile în care Primăria atribuise contracte pentru lucrări la Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti” de la Mogoşoaia.

Reacţia lui Oprescu a fost aceea de a spune „Da, da, da! Mulţam!”, susţin procurorii în referat.

Ulterior, când ancheatorii l-au oprit în trafic, asupra lui Oprescu a fost găsită suma de 5.000 de euro, formată din trei bancnote de 100 de euro şi 94 de bancnote de 50 de euro.

„După momentul aducerii la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a discutat cu (…..) pe holul instituţiei, indicându-i în mod repetat că «Nu dăm declaraţii…», «N-o să dăm declaraţii.», «Nu dăm declaraţii, chemăm avocatu’»”, se mai arată în referat.

Procurorii susţin, de asemenea, că, aflat pe holurile DNA, Sorin Oprescu ar fi întrebat un suspect din dosar dacă banii erau marcaţi, după care ar fi încercat să-l determine pe acesta să facă anumite declaraţii.

„După acest moment, inculpatul a început să-i adreseze întrebări lui (…..), menite să afle dacă acesta din urmă, prezent în sediul DNA când a ajuns primarul, a reuşit să afle probatoriul existent. Astfel, după ce inculpatul Oprescu Sorin Mircea a întrebat «Erau marcaţi?» şi, aflând că (…..) nu cunoaşte această informaţie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: «Banii. …(inteligibil, vorbeşte în şoaptă)… ai venit să… doamna (…..) cu groapa…», «De aia..», mai precis «De aia te-am chemat, cu groapa… madam (…..) ..», încercând aşadar să determine suspectul să susţină că motivul sosirii sale în imobilul de la (…..) nu avea legătură cu vreo sumă de bani”, se mai arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Totodată, în documentul citat se precizează că la percheziţia care a avut loc, duminică, la locuinţa lui Sorin Oprescu, unde acesta ar fi primit mita, anchetatorii au găsit sumele de 31.350 de lei şi 18.000 de euro.

Oprescu nu a dorit să dea declaraţii în dosar nici în calitate de suspect şi nici în calitate de inculpat, mai notează procurorii.

Sorin Oprescu a fost reţinut de DNA, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro.

Până în acest moment au mai fost arestaţi în acest dosar: Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti”, Ruxandra Petroi Avasiloae, şi adjunctul acesteia, Florin Şupeală.

Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul şefului unei instituţii din Primărie, de la patru denunţători, iar o parte din banii primiţi mită de Oprescu au fost găsiţi asupra sa, o altă parte fiind descoperiţi la locuinţa acestuia.

Conform anchetatorilor, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea primăriei şi o persoană de încredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinşi de cei doi de la patru denunţători pentru edil.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Oprecu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*