Ultimele Știri

Emil Cico Dumitrescu, pus sub acuzare în dosarul Mineriadei. Acesta spune că nu are nicio legătură cu deciziile luate de Iliescu: „El era la Cotroceni, eu la sediu”

Emil Cico Dumitrescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii, el declarând, la ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, că este suspect în această cauză.

Acesta a mai spus că „cei care au dat ordin atunci trebuie să răspundă” şi a ţinut să menţioneze că nu a avut nicio legătură cu deciziile luate în iunie 1990 de Ion Iliescu, precizând: „El era la Cotroceni, eu la sediu”.

„Eu nu am avut niciun fel de amestec în chestia asta. Eu eram șeful Direcției Generale Cultură-Sport. Nu m-am întâlnit cu revoluționarii, să zic așa, decât când au atacat Poliția Capitalei. Că atunci domnul președinte Iliescu îi căuta pe Chițac și pe Diamandescu și nu i-a găsit. Și m-a sunat pe mine și m-a întrebat: ‘Măi, ce se întâmplă acolo?’. ‘Nu știu, domnu’ președinte’. Zice: ‘Du-te, mă, și vezi’! Când i-am zis: ‘Dom’ne, ăștia cer arestați!’. Zice: ‘Du-te și vorbește cu șeful Poliției — era generalul Bâtlan — să le dea drumul!’. I-am spus că nu e, m-au luat, m-au bătut, mi-au rupt uniforma. Și a doua zi i-am spus: ‘Domnu’ președinte, eu mă duc la procuratură’. Cum adică, general să fie bătut, călcat, mi-au călcat ochelarii. Mi-a spus: „Așa se întâmplă, lasă-i, mă, în pace!”, a declarat „Cico” Dumitrescu.

Miercuri, fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost chemați la Parchet, unde au fost anunțați că sunt acuzați pentru infracțiuni contra umanității.

„Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară”, a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.

Cornel Dinu povesteşte în volumul doi al romanului său autobiografic („Zâmbind din iarbă”) detalii de la Revoluție, menționând că Cico Dumitrescu a fost o rotiță importantă în angrenarea evenimentelor: „Cu Cico Dumitrescu m-am înţeles doar din priviri. Amiralul Cico Dumitrescu a fost o rotiţă foarte importantă din angrenajul acelor evenimente. Era unul dintre executanţii planului. Masele, provocate şi dirijate de profesionişti ai unor asemenea cataclisme istorice, pregătiţi pentru aşa ceva, doar se mişcau şi făceau zgomote”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*