Ultimele Știri

Emanoil Bocăneanu, fostul prefect de Galați, propus pentru arest preventiv de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticoruptie – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a fostului prefect de Galați, Bocăneanu Emanoil.

La data faptelor ocupa funcția de prefect al județului Galați, fiind anchetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și sustragere sau distrugere de înscrisuri. Anchetatorii au dispustrimiterea în judecată în stare de  libertate a inculpatului Brașoveanu Auraș,  pentru săvârșirea infracțiunilor de uz de fals și tentativă la înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit de procurorii s-au reținut următoarele fapte:

”În luna martie 2012, inculpatul Brașoveanu Auraș, în calitate de președinte al FCM Dunărea Galați, a depus la dosarul privind susținerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galați, o copie color a unei adrese emise de Administrația Finanțelor Publice a județului Galați, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menționate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obținerii, în mod ilegal, a finanțării, întrucât exista o interdicție la acordarea finanțărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

Aceste fapte au făcut inițial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galați — Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deși cunoștea această împrejurare, inculpatul Bocăneanu Emanoil — Cătălin, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/ 05.04.2012, prin care se aprobă cererea de finanțare a FCM Dunărea Galați. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil — Cătălin, prin intermediul unui funcționar al instituției pe care o conducea, de la I.P.J. Galați și, la aceeași dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galați, prin care această instituție era înștiințată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil — Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galați, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august — noiembrie 2012.

Pentru a șterge urmele faptelor, același inculpat a sustras din evidențele Instituției Prefectului Județului Galați adresa emisă de instituție către I.P.J. Galați — Serviciul de Investigare a Fraudelor și adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galați către Instituția Prefectului Județului Galați, precum și procesul — verbal având ca obiect predarea — primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galați la Primăria municipiului Galați. Pentru aprobarea cererii de finanțare a clubului sportiv.”

Primăria municipiului Galați se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 970.000 lei, reprezentând finanțarea de la buget a activității sportive a FCM ‘Dunărea’ Galați, plus penalitățile până la data plății efective.

În vederea recuperării prejudiciului reținut în cauză, de 970.000 lei, Prin ordonanța procurorului din data de 07.10.2014, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (casă de locuit și teren) și mobile (un autoturism) aparținând  fostului prefect Bocăneanu Emanoil — Cătălin în indiviziune cu alte persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați.

Bocăneanu Emanoil a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un alt dosar, la data de 6 februarie 2014 (comunicatul nr. 95/ VIII/ 3din 6 februarie 2014), pentru fapte de corupție săvârșite în calitate de prefect al județului Galați.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, reiese din comunicatul DNA.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*