Elveția decide retragerea oficială a cererii de aderare la Uniunea Europeană

  • Nicoleta Ungureanu
  • 16 iunie 2016
  • Externe

Camera superioară a parlamentului elvețian a votat miercuri în favoarea retragerii cererii Elveției de aderare la Uniunea Europeană, relatează site-urile politico.eu și dailymail.

Elveția urmează să comunice formal Uniunii Europene retragerea acestei candidaturi, care a fost înaintată Comunității Economice Europene (CEE) în anul 1992 și oricum nu mai era validă, a declarat, pentru publicația Neue Zürcher Zeitung, ministrul elvețian de externe, Didier Burkhalter.

În același an, elvețienii au respins prin referendum aderarea la Spațiul Economic European, respectiv acordul încheiat între fosta CEE și statele membre ale AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb) pentru crearea unei piețe unice europene.

Elveția a respins începerea negocierilor de aderare, în anul 2001, aderând doar la spațiul de liberă circulație Schengen. De asemenea, Elveția a încheiat cu UE mai multe acorduri bilaterale pentru liberalizarea comerțului.

Elveția nu este singura țară care își retrage cererea de aderare la UE, și Islanda și-a retras anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, britanicii se vor pronunța joi prin referendum asupra rămânerii în blocul comunitar.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *