Ultimele Știri

Elevii nu vor mai fi obligați să rămână la ora de religie. Este normal într-o țară creștină?

Deputatul Remus Cernea a propus ca ora de religie să fie facultativă și nu obligatorie. Acesta s-ar putea realiza doar dacă părinții vor solicitat în scris. Curtea Constituțională a decis că părintele are obligația de a face cerere pentru ca elevul să nu participe la ora de religie.

„Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi, s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia”, au precizat oficiali din cadrul Curții Constituționale.

Acestă decizie a stârnit revolta mai marilor fețe bisericești. Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare Senatului, în care solicita respingerea proiectului de lege al deputatului Remus Cernea privind eliminarea obligativității orelor de religie în școli.

„Biroul Permanent al Senatului a primit o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, privitoare la inițiativa unui deputat care propune eliminarea din programa școlara a obligativității orelor de religie. Patriarhul solicita respingerea aceastei inițiative legislative. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de învățământ a Senatului. Respectiva propunere a fost adoptată tacit de Camera Deputatilor”, a transmis senatorul PSD Cristian Dumitrescu, vicepreședinte al Senatului, într-un comunicat.

Predarea religiei în școli a stârnit de mai multe ori controverse și dispute în spațiul public, însă e normal ca această disciplină nu se studieze în școală? Ce vor învăța copii despre spiritualitate? Mai ales că puțini credincioși participă la slujbe.

Comentarii prin Facebook

5 Comentarii on Elevii nu vor mai fi obligați să rămână la ora de religie. Este normal într-o țară creștină?

 1. Vad ca presa libera, o arde tot in stil tabloid, altfel nu vad explicatia titlului. Romania nu e singura tara crestina din lume, Ioana Cirstea. Europa e crestina, America e crestina si in Asia sunt multi crestini si ghici ce… nu se face religia obligatoriu la scoala. Asadar si prin urmare…da, e „normal”. Spiritualitatea nu vine din povesti cu Adam si Eva si Arca lui Noe sau din amenintari cu focurile Iadului daca iti dai unghiile cu oja si cam asta e discursul in cadrul „orelor de religie” din scoala. Poate vrei sa intrebi ce vor invata/ de unde vor invata viitoarele generatii despre ortodoxie. Si raspunsul este oricum nu se preda mare lucru despre ortodoxie, se preda Crezul si Tatal Nostru si cam atat. Spiritualitatea e in mare parte treaba familiei, la scoala mergi for facts.

 2. Da… e normal intr-o tara a viitorului… pentru cei care vor ajunge in secolul XXII… E CHIAR OBLIGATORIU!!

 3. Florin Halastauan // 10 decembrie 2014 at 13:46 // Răspunde

  Da, este normal. Suntem creștini nu cretini. ROMÂNIA este un stat LAIC. Trebuie mers chiar mai departe, cu inventarierea și transparetizarea averilor bisericii, cu impozitarea
  acestor averi, așa cum plătesc toți muritorii de rând, cu OPRIREA
  FINANȚĂRII BISERICII ORTODOXE DIN BANUL PUBLIC și de ce nu chiar
  regândirea salarizării preotilor, eventual 100% din contribuțiile
  enoriașilor, nu de la bugetul public. În acest demers, Remus Cernea are
  susținerea mea 100%. O reformă reală și profundă trebuie făcută și în
  sânul bisericii, până scăpăm de SLĂNINOȘII ce nu merită să poarte
  sutană….care au turnat la SECURITATE…

 4. Bineinteles ca e „normal”, ce intrebare mai e si asta?! Sunt extrem de mandra de copiii care incepa sa deschida ochii si sa realizeze ca „spiritualitatea” ( :)) ) vine din interior si nu din povestile cu serpi vorbitori. Consider ca dreptul la libertatea religioasa era un pic calcat in picioare de ora de religie. La scoala mergem sa invatam lucruri importante care ne vor fi de folos la un moment dat in viata, nu crezuri si rugaciuni pe care copiii le invata ca pe niste poezii, nu pentru „spiritualitate” sau alte minunatii.

 5. Invatamantul si statul au caracter laic. De educatia religioasa trebuie sa se ocupa familia, singura care isi poate asuma responsabiltatea de a transmite copilului invatatura crestina (sau alta) impreuna cu preotul si biserica din care se declara ca fac parte. Religia nu poate fi predata ca o materie de studiu obisnuita pentru ca tine de revelatie divina de duh si de har si nu de explicatii rationale ce vor intra imediat in conflict cu stiintele exacte cel putin la capitolul geneza universului si evolutia vietii pe Pamant si aparitia omului. La o varsta prea frageda copiii vor fi contrariati si vor fi nevoiti sa respinga una din variante sau sa trateze religia formal fara o intelegere profunda a moralei din mesajul cristic. De fapt sunt pilde si texte pe care chiar persoanele mature nu reusesc sa si le insusasca si sa le priceapa sensurile profunde nici dupa a doua sau a treia parcurgere a textului. In plus intreaga societate ”moderna” in mod direct sau indirect prin media si modul de viata promoveaza exact opusul pricipiilor si virtutilor crestine. Tainele sfante ale credintei crestine se transmit de preot in biserica(casa Domnului)si nu intre ora de fizica si chimie incercand sa le pui de acord una cu alta. La scoala ar fi util sa se predea istoria diverselor culte religioase, a setului de valori pe care le promoveaza si a scrierilor religioase ce stau la temeia lor. Poate asta ar duce la o diminuare a intolerantei religioase care a dus la nenumarate tragedii in istoria omenirii si ne urmareste si astazi.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*