Ultimele Știri

Elevi români, premii la un concurs NASA

NASA

Sistemul de învățământ are multe probleme, iar vina este pasată de la unii la alții: politicieni, dascăli, părinți, elevi. Însă, să nu îi uităm pe aceia care muncesc din greu pentru a face cunoscut potențialul pe care încă îl mai au copiii din România.

Mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa au obţinut şapte premii şi două menţiuni la un concurs NASA, care vizează proiecte de aşezări umane preconizate a fi construite în spaţiu, unii dintre ei fiind premiaţi şi în anii trecuţi la această competiţie.

Profesorul Ion Băraru, care a coordonat şapte dintre cele nouă proiecte premiate de NASA, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că rezultatele înregistrate de elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa la această competiţie sunt excepţionale.

„În acest an, şcoala noastră a performat din nou, obţinând un mare număr de premii la concursul NASA Ames Space Settlement Contest 2016, şi anume două premii întâi, trei premii doi, două premii trei şi două menţiuni. Este un rezultat excepţional din mai multe puncte de vedere, şi anume majoritatea celor de vârstă înaintată, ca să spun aşa, dintre elevi recidivează, de exemplu, cei de la «Enterprise» au obţinut al patrulea an consecutiv, dar avem şi alte noutăţi excepţionale. De exemplu, Maria Dumbravă este pentru a treia oară când obţine premiul întâi individual. Este un alt moment de referinţă, şi anume faptul că doi elevi au obţinut premiul al doilea individual pentru merit literar artistic, deci este iarăşi o noutate”, a declarat Ion Băraru.

Astfel, Maria Dumbravă, elevă în clasa a VIII-a, a obţinut premiul întâi cu proiectul „Black Swan”, legat de construirea unei staţii spaţiale. Ea a spus că este pentru a treia oară când participă la această competiţie, de fiecare dată obţinând premiul întâi. Eleva a menţionat că şi-ar dori să urmeze medicina la o facultate din SUA.

Tot premiul întâi au obţinut elevii Bianca Burtoiu, Diana Andreea Catană, Marina Cozma, George Costin Dobrin, Matei Ioan Popovici, Andreea Cristina Stanciu, Dalia Irina Stoian (toţi în clasa a XII-a) şi Răzvan Mihai Ursu (clasa a X-a) cu proiectul „Enterprise”.

„Particip pentru al patrulea an la concursul NASA şi echipa noastră a luat din nou premiul întâi. Proiectul nostru a avut ca scop construirea unei întregi centuri de staţii spaţiale în jurul Soarelui şi de aceea am abordat multe metode inovatoare pentru a le construi, printre care am încercat să facem o staţie spaţială pe unul dintre sateliţii lui Marte”, a declarat Marina Cozma.

Profesorul Ion Băraru a afirmat că premii doi au obţinut Alina Lascu (clasa a VIII-a), Daniel Lupaşcu (clasa a XI-a) pentru merite literare, lucrările lor fiind apreciate de juriul competiţiei, şi alţi cinci elevi, cu proiectul „Terra Mars Dacicus”: Irina Ştefana Bulgaru, Diana Adriana Iliaz, Mihai Măciucă, Bogdan Andrei Miu şi Anamaria Strîmbeanu.

Două proiecte au primit premiul trei, fiind vorba de proiectele „MinkOdin”, realizat de elevii Hakan Calila, Teodora Moraru, Ionuţ Oţelea, George Prodan (toţi în clasa a X-a) şi Alina Lascu (clasa a VIII-a), şi „Kesarion”, la care au lucrat şi doi elevi de la Liceul Teoretic „Traian”. Elevii care au realizat acest proiect, toţi de clasa a X-a, sunt: Cristian Pitu, Dumitru Alexandru Ghiuri, Mara Duţu, Radu Bogdan Pavel, Isabela Georgiana Darlaiani, Cristina Daniela Radu, Andrei Grecu, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, şi Andrei Sebastian Rotaru şi Oana Diaconescu de la Liceul Teoretic „Traian”.

O premieră legată de această echipă este faptul că a fost coordonată de un elev, Costin George Dobrin.

„Această echipă care a obţinut premiul al treilea a fost coordonată de elevul Dobrin Costin, care este şi membru al unei echipe câştigătoare, dar şi antrenor al acestei echipe, care constituie o premieră absolut mondială”, a povestit Ion Băraru.

Costin George Dobrin a câştigat, anul trecut, medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie.

De asemenea, au obţinut menţiuni elevii Andreia Podaşcă, Tina Alina Sandu, Paul Andrei Sava, Mihai Răzvan Ursu, toţi în clasa a X-a, cu proiectul „Tomis” şi Aişa Gelal, Ioana Frâncu, Edane Ibram, Ioana Adriana Zavelea şi Victor Brad Dădaciu, toţi din clasa a XI-a, cu proiectul „Talithas”, care a fost coordonat de Adrian Nicolescu, profesorul la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

Elevii premiaţi vor primi prin poştă, ca în fiecare an, diplomele care atestă rezultatele lor. National Space Society din SUA invită elevii participanţi la acest concurs, dar şi pe profesorii şi părinţii lor la International Space Development Conference, care are loc în San Juan, Puerto Rico, între 18-22 mai. La această conferinţă, elevii cu premiile majore pot prezenta în faţa unui public ştiinţific specializat proiectele lor.

NASA Ames Space Settlement Contest 2016 este un concurs internaţional de proiecte de aşezări umane preconizate a se construi în spaţiul cosmic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*