Ultimele Știri

Electrica vrea să investească în Republica Moldova

romania republica moldova

Compania de distribuţie Electrica vrea să se extindă şi analizează posibilitatea de a investi pe plan regional în Republica Moldova, care se confruntă cu o criză de energie pe piața internă.

După ce Ucraina a suspendat definitiv exportul de energie electrică în Republica Moldova, iar centrala de la Cuciurgan din Transnistria este singura alternativă în privinţa sursei de curent electric, ajutorul poate veni de peste Prut, iar Electrica este pregătită de conectarea la reţelele de curent electric din Basarabia, doar că va necesita investiţii majore.

„Este o zonă atractivă pentru toate companiile româneşti, însă este condiţionată şi de traseul ei politic şi economic care sperăm să fie pro-european. Am analizat zona de distribuţie de acolo. Sunt 3 companii care urmează să fie privatizate şi luăm în considerate aceste oportunităţi de a pătrunde pe piaţa din Republica Moldova, dar nu avem înca nimic concret pentru că acolo riscurile din zona politică sunt destul de ridicate”, a afirmat director general al Electrica, Ioan Roşca.

O altă problemă care va îngreuna procesul de extindere peste Prut a companiei de distribuţie este şi faptul că moldovenii nu sunt dispuși să plătească pentru energia electrică românească cu 23% mai mult decât tariful actual.

„În Moldova rata reglementată de rentabilitate este mult mai atractivă decât în România. Au existat discuţii şi pentru achiziţia unor active din România pe care Enel intenţionează să le vândă, însă decizia lor a fost să îngheţe acest demers”, a precizat Roşca.

Electrica SA a înregistrat, în anul 2014, un profit net de peste 280 milioane de lei, în creştere cu 612% faţă de anul 2013, conform rezultatelor financiare preliminare individuale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*