Ultimele Știri

Efectul Elena Udrea pe scena politică romȃnească

“Oligarhia derivă, ca să spunem aşa, din transformările psihologice prin care trec personalităţile conducătoare din partid în cursul vieţii lor. Mai mult, oligarhia depinde de psihologia organizaţiei înseşi, adică de necesităţile tactice şi tehnice care rezultă din consolidarea fiecărui agregat politic disciplinat. Redusă la această expresie concisă, legea sociologică fundamentală a partidelor politice (termenul politică fiind utilizat aici în semnificaţia sa cea mai largă) poate fi formulată astfel: partidul este o organizaţie care produce dominaţia celor aleşi asupra celor care aleg, a celor mandataţi asupra mandatarilor, a delegaţilor asupra celor care deleagă. Cine spune organizaţie spune oligarhie”. (Roberto MICHELS, Political Parties: A Sociological Study of the Oligarhical Tendencies of Modern Democracy)

Jean Blondel atrăgea atenţia asupra inexistenţei partidelor în ţările mici sau izolate, pȃnă la sfȃrşitul secolului XX, unde grupurile comunitare tradiţionale (triburile, clanurile) controlau totalitatea vieţii politice. Această observaţie reprezintă un punct de plecare necesar pentru conştientizarea importanţei competiţiei electorale. O analiză pertinentă privind carisma şi sprijinul actorilor politici implicaţi într-o competiţie electorală, nu se poate fundamenta în lipsa unei alternative reale. În absenţa celuilalt, a contracandidatului, sănătatea democraţiei este în pericol. Acelaşi aspect este nuanţat de Pierre Manent – în lucrarea  « Le Regard Politique » (‘‘Ştiinţa politică autentică’’)- pentru care : ‘‘Accederea lui Cezar la puterea supremă e un lucru aşa de frapant pentru imaginaţie, aşa extraordinar şi straniu, deoarece, în momentul despre care vorbim, regimul se schimbă simultan cu forma politică’’.

Avȃnd ca punct de plecare polemica privind statutul lui Elena Udrea în raport cu opinia publică, este important identificarea conturului realizat de  perceperea participării acesteia în cadrul alegerii privind preşedinţia Romaniei.

Astfel, se evidenţiază înregistrarea unui efect benefic pentru un partid aflat într-un moment critic, în urma candidaturii unui personaj prezent în viaţa politică din ultimii opt ani, şi anume Elena Udrea, ca urmare a determinării unui echilibru de forţe, necesar PMP-ului şi contextului politic romȃnesc, întrucȃt dispariţia unei forţe politice, concomitent cu monopolul exercitat de o singură forţă politică, reprezintă un risc semnificativ.

În acest sens, întrebarea fundamentală este următoarea : Cum influenţează Elena Udrea, prin candidatura şi campania pentru preşedinţia Romȃniei, scena politică romȃnească ? De ce Elena Udrea ? Reprezintă un avantaj faptul că este un personaj controversat ?

Consider că Elena Udra reprezintă o provocare pentru membrii PMP-ului, o provocare necesară în contextul declinului considerabil înregistrat în ultimul timp de către PDL. Indiferent cine va cȃştiga alegerile din noiembrie, Elena Udrea reprezintă un „moment de forţă”.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Efectul Elena Udrea pe scena politică romȃnească

 1. Aurelia Ionescu // 21 septembrie 2014 at 14:35 // Răspunde

  Adrian Vladimir Costea ne-o prezinta pe Udrea Elena ca varianta benefica in viata politica romaneasca aflata in declin considerabil. Domnia sa (A.V.C.) este fie un necunoscator al realitatilor romanesti (nu Udrea poate dezamorsa conflictele majore de pe scena romaneasca,dimpotriva) ,fie are niscaiva INTERESE in venirea la putere a unei aliate(si nu numai) a lui Basescu .Hai domnule , chiar atat de naivi ne crezi ?!.

 2. Adrian-Vladimir Costea // 21 septembrie 2014 at 17:48 // Răspunde

  Buna ziua,
  Va recomand sa cititi toate articolele postate pentru a observa faptul ca orice analiza este impartiala, fara a prezenta un interes partizan. Pe aceasta cale, mentionez faptul ca nu sunt membru intr-un partid politic si nu am de gand sa ma inscriu intr-un partid in urmatorii ani.
  Am mentionat faptul ca Elena Udrea declanseaza un moment important in interiorul PMP-ului, pentru ca, datorita imaginii dumneai, PMP este prezent pe scena politica romaneasca. Daca sunteti atenti, veti observa faptul ca doua persoane vorbesc in numele PMP-ului: Elena Udrea si Traian Basescu. Cristian Preda, A. Siegfry, sau oricine altcineva nu sunt prezenti, nu spun nimic. In orice caz, un scor de 10-12 % in primul tur va fi foarte important pentru negocierea cu ACL – daca acestia se califica in turul doi.

  Cu stma, va rog sa nu mai aduceti atacuri la persoana. Daca nu intelegeti acest articol, faptul ca nu am ridicat pe nimeni in slavi, va recomand sa cititi Pierre Manent si Jean Blondel, unii dintre cei mai apreciati politologi.
  O zi buna in continuare !

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*