Ultimele Știri

Efective ale MAI intervin în 25 de localități din opt județe pentru limitarea efectelor meteo periculoase

Jandarmeria

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliție Monica Dajbog, a susținut sâmbătă, 28 noiembrie, o declarație de presă având ca temă intervențiile pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo din ultimele 24 de ore, precum și rezultatele obținute în această săptămână de către structurile ministerului în aplicarea Planului de măsuri Sărbători de iarnă în siguranță.

Potrivit unui comunicat remis de către biroul de presă al Ministerului Afacerilor Interne”în ultimele 24 de  ore, peste 1.200 de efective ale  Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 600 de mijloace au intervenit pentru limitarea efectelor meteo periculoase în 54 de localități din 12 județe. Apele au inundat 20 de locuințe din județele Olt, Mehedinți, Vâlcea și Giurgiu, și 66 de curți și grădini din Olt, Dâmbovița, Mehedinți, Argeș, Vâlcea, Gorj, Ilfov și Giurgiu. Se intervine în continuare în 25 de localități din județele Dâmbovița, Giurgiu, Olt, Teleorman, Argeș, Dolj, Vâlcea și Ilfov.”

Meteorologii au emis sâmbătă cod galben, valabil până la ora 18, se mai arată în comunicat.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe afluenții Oltului aferenți sectorului Sf. Gheorhge — Feldioara, județul Brașov. Conform specialiștilor, aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Târlung, Ghimbășel și Bârsa. Totodată a fost emis un cod portocaliu de inundații valabil până la ora 18, pentru râurile din bazinul Teleajean și bazinul superior al râului Prahova”, a declarat Monica Dajbog.

La fața locului au intervenit 50 de pompieri, polițiști, jandarmi și militari de la MApN și s-a acționat atât pentru consolidarea digului, cât și pentru pregătirea evacuării preventive a aproximativ 70 de persoane din locuințele situate în zona de risc. La fața locului a fost prezent Prefectul Județului, iar împreună cu specialiștii de la apele române s-a identificat o soluție tehnică în amonte de localitatea Băbeni care a permis scăderea nivelului pe canalul colector din oraș și implicit scăderea presiunii pe digul de protecție.

În aceste condiții nu s-a mai impus evacuarea a populației însă și la această oră se continuă lucrările la întărirea digului  cu forțe ale ISU, ale MApN și din partea autorităților locale.

O altă intervenție de îndepărtare a unei situații de risc pentru populație a avut loc noaptea trecută în zona localității Plosca din județul Teleorman, unde Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis realizarea unei breșe de scurgere sub calea ferată pe relația Alexandria – Roșiori de Vede, lucrare necesară pentru a evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca. În această dimineață terasamentul căii ferate a fost refăcut și circulația feroviară pe această rută a fost reluată.

O altă zonă care rămâne în atenția autorităților este cea de pe DN67C Rânca – Novaci unde se acționează în continuare pentru deszăpezire între kilometrii 22 și 34. Aici în cursul nopții trecute în jurul orei 4, deplasarea unui microbuz care transporta 7 adulți și 2 copii dinspre stațiunea Rânca spre Novaci a fost facilitată de un plug care i-a deschis  drumul înzăpezit. De asemenea, o persoană care necesita asistență medicală a fost transportată cu ajutorul unei șenilate la o ambulanță care a dus-o la spital.

La această oră, mai sunt probleme pe trei drumuri județene. În Dolj, râul Teslui a inundat drumul județean 641 pe o porţiune de 75 de metri, circulaţia autoturismelor fiind deviată pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, în comuna Schitu se circulă cu restricții, iar pe 644 A – comuna Morunclav, se circulă pe un singur sens.

În această dimineață, în 20 de localități din județele Galați, Prahova, Vrancea, Bacău, Mehedinți și Vâlcea era întreruptă alimentarea cu energie electrică, dar echipele de intervenție erau deja în teren pentru remedierea situației. S-a ținut legătura permanent cu reprezentanții ministerului Energiei pentru ca fiecare situație apărută să fie tratată cu toată seriozitatea și  rezolvată cât mai repede.

În cadrul videoconferinței care a avut loc ieri, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a cerut activarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și a grupelor operative de la nivelul Inspectoratelor pentru situații de urgență din județele aflate sub atenționări de cod galben sau portocaliu. Ministrul Petre Tobă a atras atenția asupra necesității instituirii permanenței la nivelul autorităților responsabile pentru a putea interveni rapid în sprijinul populației în caz de nevoie. Aceste măsuri se mențin în toate județele aflate în continuare sub atenționări meteo.

 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*