Ultimele Știri

Efectele nocive ale ochelarilor 3D asupra copiilor

Un studiu din Franţa semnalează efectele cu potenţial dăunător asupra vederii copiilor cu vârste mai mici de 6 ani, care au acces la ochelari 3D. Rezultatul studiului este îngrijorător, medicii recomandând evitarea folosirii unor astfel de ochelari de către copiii mai mici de 6 ani.

Agenţia care se ocupă cu studiul alimentaţiei, mediului şi siguranţei populaţiei din Franţa a atras atenţia şi asupra reducerii, pe cât posibil, a folosirii acestor ochelari de către copii, până la împlinirea vârstei de 13 ani. Recomandarea vine după ce problema efectelor nocive ale ochelarilor 3D asupra tinerilor, aflaţi încă în perioada de creştere, a mai fost dezbătută şi analizată ulterior.

În prezent, foarte puţine ţări au inclus un ghid de folosire a acestor ochelari, deşi este important de ştiut că folosirea lor trebuie să fie cât mai ponderată, mai ales în cazul copiilor. Potrivit studiului din Franţa, procesul asimilării unui efect tridimensional necesită ca ochiul să se uite în două direcţii, în acelaşi timp, înainte ca imaginea să fie procesată de creier şi vizualizată ca fiind una singură. De aceea, procesul acomodării retinei la acest mecanism vizual poate avea efecte severe în cazul copiilor a căror vedere se află într-un proces continuu de dezvoltare.

Nu este prima avertizare făcută asupra ochelarilor 3D în contextul unei dezvoltări continue a pieţei, care a implementat pe tot globul tehnologia vizionării unui film 3D la cinema sau chiar acasă, datorită apariţiei televizoarelor inteligente.

Unele ţări au luat în serios avertismentele specialiştilor, iar un exemplu elcovent îl reprezintă Italia, care a restricţionat folosirea acestor ochelari de către copii, în urma unui semnal de alarmă emis de autorităţi, anul trecut.

Jocurile pe calculator nu creează doar o adicţie în rândul tinerilor, dar afectează şi vederea acestora. În 2010, când Nintendo a lansat consola video 3D, a avertizat auspra efector asupra vederii pe care jocul le provoacă la copiii cu vârste sub 6 ani și numai. Tehnologia evoluează şi vrea să rezolve şi această problemă, recent apărând zvonuri cu privire la crearea de către Apple a unui display care oferă acelaşi efect vizual ca ochelarii 3D, dar fără a mai fi nevoie de aceştia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*