Ultimele Știri

Educația face diferența. Potențialul de reușită școlară, redus din cea mai fragedă copilărie de aceste circumstanțe

În ce proporție influențează venitul unei familii dificultățile copiilor la învățătură? Concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani conduși de profesorul Seth Pollak de la Universitatea Wisconsin-Madison (Statele Unite) și publicat în JAMA Pediatrics, a fost aceea că venitul scăzut al unei familii ar putea influența dezvoltarea cerebrală a acestora.

Cercetătorii au analizat 823 de clișee realizate prin imagistică cu rezonanță magnetică (IRM) pe 389 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între patru și 22 de ani.

„Copiii proveniți din familiile aflate sub pragul de sărăcie federal prezentau o dezvoltare atipică a câtorva zone ale creierului, printre care materia cenușie, lobul frontal, lobul temporal și hipocampul”, au declarat cercetătorii.

Volumele regionale de materie cenușie ale copiilor care provin din familii cu venituri mici, au fost cu 8-10% sub norma de dezvoltare, cu consecințe asupra reușitei școlare. Ei au obținut în medie cu 4-7 puncte mai puțin la teste decât copiii familiilor mai înstărite.

Care ar putea fi explicația

Hipocampul aparține sistemului limbic (complex de integrare a informațiilor somatice vegetative și olfactive, intervenind în adaptarea comportamentului primar — nutriție, reproducere, în activitatea emoțională) și joacă un rol central în memorie.

”Studiul nostru sugerează că structurile cerebrale specifice învățării sunt vulnerabile la condițiile de mediu legate de sărăcie, cum ar fi stresul, lipsa de stimulare și problemele de nutriție. Se pare că potențialul de reușită școlară al copiilor este redus din cea mai fragedă copilărie de aceste circumstanțe.

Dezvoltarea regiunilor cerebrale examinate în acest studiu ar fi astfel influențată de mediul copilului. Aceste observații ar trebui să ducă la elaborarea unor inițiative de politică publică destinate să amelioreze și să reducă disparitățile între familii, pentru a modifica legătura dintre sărăcie, dificultățile întâmpinate în procesul cognitiv al copilului și reușita școlară”, au explicat autorii studiului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*