Educația din Japonia: Copiii de 3 ani merg singuri la grădiniță iar elevii țin locul femeii de serviciu în școli

Sistemul de educație din Japonia este cu totul diferit de cel din România. Copiii de 3 ani sunt lăsați să meargă singuri la grădinițe iar școlile nu angajează femei de serviciu, curățenia fiind menținută de elevi.

Copiii de 3 ani sunt trimiși singuri la grădinițe de către părinți, la vârsta de 4 ani fiind deja capabili să meargă neînsoțiți cu metroul.

Japonezii îşi cresc copiii după principii si valori vechi de sute de ani, aceștia fiind învățați să respecte întotdeauna pe cei din jur și să fie modești și politicoși.

„Japonezii au crezut întotdeauna că trăiesc ca într-un sat. Fiind o insulă şi neavând unde să se ducă, ăsta a fost principiul lor, că nu au unde să se ducă mai departe de această insulă, şi că trebuie să trăiască unii cu ceilalţi. Şi atunci este foarte important să nu se deranjeze unii pe ceilalţi. Iar în momentul în care tu arunci ceva pe jos sau vorbeşti un pic mai tare sau jigneşti pe cineva, în momentul respectiv l-ai supărat pe celălalt, toată comunitatea va şti şi el nu se va mai simţi bine în această comunitate”, explică Alexandra Jidiuc, specialist în cultura niponă, citată de Digi24.

De asemenea, în școlile japoneze nu este angajat un personal care să se ocupe de menținerea curățeniei, doar aeroporturile beneficiind de fapt de astfel de servicii. Copiii sunt învățați să mențină curățenia și își îngrijească zilnic clasa în care învață: ”Noi facem curăţenie la şcoală! După prânz, cu cârpa, ştergem tot de pe podea şi facem curăţenie şi la toaletă”, spune Chinatshu Kawamoto, profesoară de limba japoneză, aflată în România.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *