Ultimele Știri

Eduard Hellvig despre Legile Big Brother, criza din Ucraina şi Statul Islamic

eduard hellvig sri

Nou instalatul şef la SRI, Eduard Hellvig, s-a expus cu privire la criza din Ucraina şi politica Rusiei în regiune, despre ameninţarea unui nou „război rece” în regiune, terorism şi Statul Islamic, legile Big Brother, dar şi despre lupta anti-corupţie şi implicarea politicului, într-un interviu acordat pentru Agerpres.

Directorul SRI Eduard Hellvig susţine că, desi s-a încercat atragerea Serviciului în jocuri politice, aceste tentative nu au avut succes.

„Au existat în trecutul apropiat situaţii în care s-a încercat atragerea Serviciului în jocuri politice şi e meritul echipei de profesionişti din SRI că a apărat neutralitatea politică a instituţiei. Aşadar, putem constata că reforma profesională realizată în ultimii ani şi-a dovedit valoarea.

Unul dintre principiile care mă ghidează este că un serviciu de informaţii al unei democraţii consolidate nu are ce căuta în competiţia politică. Pentru a-şi putea îndeplini menirea de a proteja securitatea naţională, SRI trebuie să rămână în afara oricăror jocuri politice şi vă asigur că voi face tot ceea ce ţine de mine în acest sens”, a spus Eduard Hellvig.

El sustine că o cooperare între SRI şi politic trebuie să existe pentru a pune la punct legislaţia în domeniul securiăţii naţionale, în acest moment existând riscuri „greu de anticipat”.

„Plec de la premisa că deciziile Curţii Constituţionale reprezintă baza de pornire a unui efort necesar şi urgent de adaptare a legislaţiei specifice la dinamica riscurilor. Serviciul a semnalat necesitatea unui cadru în materie şi a formulat propuneri menite să asigure echilibrul între asigurarea necesităţilor de interes public şi protejarea libertăţilor individuale.

Deocamdată, vidul legislativ afectează potenţialul operaţional al Serviciului, cu consecinţe greu de anticipat asupra securităţii naţionale. Practic, SRI se confruntă cu restricţii privind recursul la anumite capabilităţi tehnice, cu efecte negative în instrumentarea unor cazuri relevante în care este afectată siguranţa naţională”, a justificat Eduard Hellvig.

Eduard Hellvig a confirmat colaborarea existentă cu instituţiile DIICOT şi DNA pentru a combate fenomenele de curupţie din românia, care reprezintă o ameninţare la securitatea naţională.

„Cooperarea este cu atât mai necesară cu cât infracţiunile de corupţie sau asimilate acestora, evaziunea fiscală care generează prejudicii majore bugetului de stat şi constituirea de grupuri infracţionale ridică, uneori, probleme de drept procedural, mai ales în contextul unei legislaţii fluctuante. Iar succesele înregistrate în sancţionarea unor infracţiuni grave nu ar fi fost posibile fără un parteneriat consolidat în timp, cu eforturi adesea în cadrul unor echipe inter-instituţionale pentru soluţionarea cazurilor cu relevanţă în planul securităţii naţionale”, a explicat dorectorul SRI.

Cât despre actualul context regional, şeful SRI spune că, deşi nu se aşteapta la acţiuni agresive, sunt posibile încălcări ale spaţiului aerian al României de către ruşi sau diverse activităţi de spionaj.

„Criza din Ucraina nu reprezintă, pentru moment, o ameninţare militară iminentă şi directă pentru România. Impactul este mai degrabă indirect, prin prisma riscului tensionării frontierei României, ca urmare a creşterii capabilităţilor militare şi, implicit, a presiunii ruse în zona Mării Negre şi pe întregul flanc estic al NATO. Deşi sunt puţin probabile acţiuni agresive, sub formă de ‘război hibrid’, nu excludem demonstraţii de forţă şi provocări din partea Rusiei”, a declarat Hellvig.

Ameninţarea poate veni şi din partea grupărilor teroriste, precum Statul Islamic, iar România trebuie să coopereze cu celelalte state pentru a combate terorismul.

„Consider că terorismul, ajuns la dimensiunile unei ameninţări globale, nu mai poate fi combătut decât printr-o ripostă unitară, bazată pe alianţele politice şi militare existente, care să utilizeze toate mecanismele de descurajare disponibile. În acest context, vizez o intensificare a schimbului de informaţii şi expertiză cu partenerii noştri, în condiţiile în care există riscul utilizării României ca teritoriu de tranzit al combatanţilor cetăţeni europeni către şi dinspre bazele Statului Islamic. Totodată, România, ca stat de graniţă al UE, are un rol important în stoparea migraţiei ilegale dinspre Balcani, în condiţiile amplificării afluxului de refugiaţi, în special din Siria”, a conchis şeful de o lună al SRI-ului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*