Ultimele Știri

Economia mondială, aruncată în aer de francul elvețian

Ridicarea  plafonului stabilit în 2011 de 1.2o euro pentru un  franc elvețian de către Banca Națională a Elveției a aruncat în aer economia mondială. 

Prima victimă a acestei măsuri este chiar Elveția spune ministrul de finanțe Eveline Widmer – Schlumpf, în urma șocului provocat asupra economiei interne unde francul a crescut cu aproape 30% față de euro

Mutarea făcută joi de Banca Națională a Elveției a amenințat viitorul a o cincime din firmele industriale elvețiene.

„Sunt încrezătoare că economia va fi capabilă să facă față cu această decizie. Companiile sunt într-o poziție mult mai bună decât în 2011, când a fost introdus pragul”, a declarat  ministrul de Finanțe elvețian. 

„În cazul în care cursul de schimb rămâne mai sus 1.10 franci elvețieni pe euro, companiile ar trebui să se adapteze”, a adăugat ea.

Pierderile au fost colosale pentru Elveția, doar în cursul zilei de vineri s-a estimat o pierdere de circa 105 miliarde franci elvețieni (103 miliarde euro, la cursul de vineri). Iar PIB-ul țării se estimează că va scădea cu 0.7%.

Deflația de care se temea în 2011 Banca Națională a Elveției poate  deveni acum foarte acută, iar pierderile vor aduce țara cantoanelor într-o situație nu tocmai confortabilă. Foarte afectați de criza lansată de aprecierea francului elvețian sunt țările din Europa de Est printre care și România. 

În țara noastră persoanele care au credite în franci elvețieni se află întro situație disperată, având în vedere ascensiune francului elvețian care a continuat să crească și vineri  atingând pragul de 4,53 lei.

Joi la unele bănci comerciale francul s-a tranzacționat la cifra colosală de 6 lei. În acest moment politicieni români jonglează problema între Guvern și Parlament, pentru ai salva pe cei peste 50.000 de români cu credite în franci.

Cea mai afectată țară din UE este Polonia, aici 14,6% din credite, reprezentând 37% din valoarea totală a creditelor luate în această țară, au încă rate în CHF. Peste jumătate de milion de familii poloneze sunt afectate de creșterea francului.

Firmele de consultanță și speculative de pe piața financiară elvețiană au început să își facă bagajele și se întorc la Londra încă din luna decembrie, afirmă un director al unei companii din domeniu.

Specialiștii din domeniul financiar afirmă că francul elvețian va avea o creștere ușoară în continuare până la o eventuală stabilizare. 

O altă țară care se confruntă cu o criză asemănătoare este Federația Rusă, unde rubla a sărit în aer la finele lunii decembrie. Oligarhii ruși sunt cunoscuți pentru faptul că dețin miliarde de dolari în conturile elvețiene, iar această criză poate provoca un tsunami pentru băncile elvețiene. Vladimir Putin le-a cerut luna trecută oligarhilor să aducă banii acasă pentr a salva Rusia.

În urma acestor evenimente micuțul stat din inima Europei poate deveni locul unde se va naște o nouă criză economică mondială, iar pierderile vor fi colosale. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*