Ultimele Știri

Economia lumii și-a pierdut din nou echilibrul. Ar putea fi paralizată de o nouă recesiune

Riscul ca economie lumii să fie paralizată de o nouă recesiune este tot mai accentuat după ce ordinea economică se prăbuşeşte în diferite colţuri ale lumii, conform fostului secretar al Trezoreriei americane Larry Summers.

Băncile din China sunt, efectiv, falimentare. Acestea nu mai pot recupera decât o mică parte din împrumuturile pe care le-au acordat, lucru ce face imposibilă susținerea ritmului de creștere a economiei. De altfel, activitatea băncilor în general a devenit ruptă de economia reală, scrie Will Hutton, editorialist la The Guardian, directorul Hertford College, Oxford, şi preşedintele Big Innovation Centre. Ritmul real de creştere al Chinei este acum mai mic decât cel al Chinei lui Mao, iar criza economică va declanşa o criză de legitimitate a unui guvern corupt în profunzime. 

FMI este profund îngrijorat şi a avertizat că există un exces global de credit de 3.000 miliarde dolari şi de slăbirea creşterii economice globale. Este nevoie de răspuns coordonat la această problemă, dar posi­bilitatea de a obţine aşa ceva acum este redusă, conform Nașul.tv.

Economia suferă de disfunționalități profunde ale modului în care este organizată, precum fuga capitalului și fragilitatea bancară, care vor provoca dislocări în economia reală.

“Creşterea actuală aeconomiei globale, deşi pozitivă, este deja sub potenţial, pe care-l estimăm la 3%, iar decalajul creşte. Încă un an cu creştere sub potenţial ar însemna probabil că economia globală a revenit în recesiune”, scrie Buiter.

El spune că ţările bogate trebuie să preia iniţiativa pentru a preveni acest deznodământ, mai întâi prin a ţine dobânzile aproape de zero până când apar semne clare de inflaţie. Însă, mai important, este implementarea “politicii fiscale expansioniste”, sau atragerea de împrumuturi la dobânzile mici pe care economia mondială le oferă unor guverne precum SUA, Germania şi Marea Britanie pentru a investi în infrastructură. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*