Ultimele Știri

Economia din România, din nou în declin

Economia României se află într-un continuu declin după ce în luna august a acestui an a început să încetinească vizibil. Ultimele luni ale anului curent se anunță pesimiste deoarece s-a înregistrat cel mai scăzut nivel de înmatriculări al unor companii noi, din perioada 2008-2014.

Insolvențele au rămas în continuare la un nivel ridicat, însă au început să scadă. În urma acestor constatări, procesul de redresare a economiei se transformă într-unul și mai sensibil după ce prima jumătate a anului a marcat revenirea surprinzătoare în „recesiune tehnică“ şi susţine scenariul încetinirii creşterii economiei pe întregul an spre 2%, după avântul de 3,5% înregistrat în anul 2013.

O altă veste proastă o reprezintă exporturile, care au susţinut Româ­nia în anii de criză și care au încetinit. Astfel, ritmul de creştere anual, a ajuns în august la doar 0,9%, cel mai mic avans din ultimul an, iar după ce în iulie exporturile au ajuns la un maxim istoric de 4,8 mld. euro, în august au atins cel mai mic nivel din acest an, de 3,8 mld. euro.

Bancherii locali anticipaseră acest fenomen de încetinire a economiei în a doua parte a anului, din cauza efectului de bază indus de agricultură, care a performat foarte bine anul trecut. De aceea, aceștia și-au diminuat așteptările privind creșterea PIB în anul 2014, de la 3% la 2%. Principalul motor de creş­tere pentru economie, reprezentat de industrie, însemnând aproximativ o treime din PIB-ul Româ­niei, a stagnat în august faţă de aceeaşi lună din 2013, pe serie brută, iar comparativ cu luna precedentă a fost în declin.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*