Ultimele Știri

E timpul ca Germania să părăsească Zona Euro

Schäuble Merkel

Ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a atras oprobiul și laudă, în egală măsură pentru sugestia lui că Grecia să ia o scurtă pauză din zona euro. Schaeuble a propus ca Grecia să părăsească zona euro deoarece îi va fi mai bine și a confirmat faptul că moneda unică este reversibilă.

În urma declarațiilor făcute de ministrul de finanțe german, mai multe voci din rândul economiștilor și zona finanțelor europene au declarat că ar fi momentul ca Germania să facă pasul în afara zonei euro, nu Grecia. 

Fostul șef al Federal Reserve, Ben Bernanke, atrage atenția asupra faptului că noul plan de salvare al Greciei este mai degrabă o pedeapsă și ar trebui reamintit Gremaniei responsabilitatea pe care o are asupra continentului european. Problema nu este la Grecia, Bulgaria, România, Portugalia, Spania sau Italia ci la Germania, atrag atenția economiștii europeni. Economia Germaniei este mult prea puternică pentru statele membre în zona euro, spun analiștii. 

screenshot 2015-07-22 12.15.14Excedentul comercial record al Germaniei este reținut ca principalul simptom al poziției sale preponderent periculoase asupra zonei euro. Poziția economiei germane în raport cu restul lumii a atins un record în zona euro de 7,9 %,  mai exact de 215 miliarde €, în 2014. În prezent, este de așteptat să depășească pragul de 8 % din produsul intern brut în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional.

screenshot 2015-07-22 12.15.49Excedentul ridicat reflectă puterea industriei germane și a exporturilor masive care umilesc practic celelalte state membre din zona euro. Dar sunt și alți factori care dau motive de îngrijorare. FMI a spus, că ar fi un dezechilibru cronic în zona euro, iar  sectorul corporativ investește cu reticență în Germania în ultimii ani.  

Ben Bernanke spune că surplusul german pune „toată povara ajustării pe țările cu deficite comerciale, care trebuie să urmeze o deflație durerosă, tăieri de salarii și a altor costuri pentru a deveni mai competitive.” Economiile din sud, cum ar fi Grecia sunt victimele principale ale costului aceastei ajustări. Dar, așa cum arată graficul de mai jos, cu Germania în blocul din zona euro nu va exista niciodată o reechilibrare.

Ajustările au început în anul 2008 și au fost oprite în anul 2012 din cauza efectelor dezastruoase asupra economiilor țărilor membre UE, afirmă Standard & Poor’s.

România a avut de suferit enorm de pe urma acestor ajustări începând cu anul 2009 când au avut loc tăieri de salarii cu 25%, tăieri de pensii, ajutoare sociale și alte măsuri nu tocmai la locul lor. Creșterea TVA-ului de la 19% la 24% a fost una din cele mai dure măsuri de austeritate, acțiune care a pus un stop economiei românești pe o perioadă de aproape 5 ani, chiar dacă cifrele oficiale arată altceva. Enonomia românească abia acum dă semne de dezmorțeală după criza mondială apărută în 2008 și nu trebuie să ne bucurăm prea mult pentru că evenimentele din Grecia pot avea un efect de bumerang și asupra noastră.  

screenshot 2015-07-22 12.16.00

 

Comentarii prin Facebook

5 Comentarii on E timpul ca Germania să părăsească Zona Euro

 1. Daca se retrage Germania din zona euro, se duce pe apa sâmbetei Europa, deoarece economia Germaniei este cea mai puternica, este MOTORUL UNIUNII EUROPENE, si daca îsi reintroduc marca germana (sau, poate si mai bine, sa se uneasca cu francul elvetian), atunci restul tarilor (mai ales cele din sudul Europei!!!) NU vor fi în stare sa mentina moneda euro!!!
  În tarile din sudul Europei (tarile PIGS + România) se „practica” deja de foarte multi ani… EVAZIUNEA FISCALA. Cu astfel de economii este imposibil sa sustii o moneda unica pentru aproape 400 de milioane de cetateni!
  Principalele motive pentru care România si, în general, tarile din sudul Europei nu pot fi la fel de competitive, cum este Germania, Austria si toate tarile nordice sunt: 1. CORUPTIA POLITICIENILOR; 2. PROASTA GESTIONARE A FONDURILOR EUROPENE DE INVESTITII SI PUBLICE DE LA STAT; 3. CORUPTIA SI EVAZIUNEA FISCALA „PRACTICATA” DE FOAAAAARTE MULTI PATRONI (sute si sute de miliarde de euro – bani negri, iau drumul Elvetiei, Andorrei si a altor paradisuri fiscale, facând daune ENORME economiilor tarilor de unde sunt furati!!!!).

 2. VRETI SA AFLATI REALITATEA:
  -Nu se va intimpla nimic bun pe viitor,acest capitalism salbatic pune la dispozitie marilor magnati de a fura nestinjenit fara a fi trasi la raspundere,e perioada cea mai buna a lor in a.si umple si mai mult conturile deja umflate,Inutil :programe Tv,samituri,intilniri guvernamentale intre state,acorduri sau masuri ce se vor lua,toate sint doar minciuni sa induca in eroare masele ptr a fura in continuare in voia lor.
  ..Un singur lucru e clar…
  Nimeni si nimic nu va mai putea opri acest desfriu al hotiei mondiale sau asa zisa CRIZA,(ginditi.va ca toate acestea se petrec in toate partile globului si din cele mai vechi timpuri) ci doar un restartart al Pamintului.(deci o apocalipsa).va pune sfirsit la nedreptatile si problemele de azi.E inutil sa privim la emisiuni de Tv,samituri,intilniri si acorduri guvernamentale ,etc.etc…Toate acestea sint minciuni asupra omenirii ptr ca ei sa.si poata umple in continuare conturile deja pline.Dar cum COSCIUGUL NU ARE BUZUNARE,dar…. bietii de ei,nui vor putea lua nimic cu ei,….

 3. Cu siguranta Germania e de vina pentru coruptia din alte tari si pentru populismul politicienilor care au dat beneficii populatiei imprumutandu-se.

 4. Imi pare bine sa vad ca Mai exista persoane care gindesc obiectiv si au putere sa discerne lucrurile ASA cum Sint.
  Daca Germania se intoarce la marca germana
  Europa va plati totul dublu
  A arata cu degetul spre o natiune care si a facut de mult tema de casa e pervers
  Ca lectura suplimentara va recomand Agenda 2010 a lui Gerhard Schröder

 5. —Germania a primit o infuzie de capital strain,dupa al 2 lea razboi mondial …imens.
  —Germania este singura tara europeana care nu a platit NICIODATA datoriile –catre celelalte tari europene.
  —A facut si face inca presiuni pe toate planurile asupra statelor europene pentru anularea datoriilor sale istorice,a reparatiilor obligatorii de dupa razboi,refuza retrocedarea tezaurelor….etc
  —Germania are un procentaj de peste 40% din locurile de munca ocupate de straini platiti sub nivelul lor de pregatire sau al nemtilor pe postul echivalent
  —Germania are cea mai puternica economie pentru ca are cele mai mari exporturi..pentru ca a transformat UE in piata de desfacere si a scos de pe piata toti concurentii directi….pentru ca nu ”joaca corect” …..pentru ca….pentru ca…..

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*