Ultimele Știri

E oficial! Sistemul instalat de Rusia în Siria, la 50 de kilometri de frontiera cu Turcia

Armata rusă a mobilizat sistemul antiaerian S-400 la o bază militară în Siria, potrivit RIA Novosti, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.

rusia sistem antiracheta

Moscova anunţă că va mobiliza acest sistem avansat după ce Turcia a doborât marţi, pe 24 noiembrie, un avion de război rusesc la frontiera cu Siria.

Sistemul a fost instalat în provincia siriană Latakia, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Turcia. El este capabil să lovească cu precizie ţinte situate pe o rază de până 400 de kilometri.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite la Moscova a avertizat joi că mobilizarea sistemului S-400 „va complica şi mai mult o situaţie şi aşa complicată în spaţiul aerian al Siriei”.

William Stevens a subliniat pentru Interfax că sistemul S-400 „nu face nimic în plus în lupta împotriva Statului Islamic (SI), având în vedere că ei (jihadiştii) nu au forţe aeriene”.

Stevens a adăugat că Washingtonul aşteaptă ca Rusia să respecte memorandumul bilateral cu privire la siguranţa zborurilor în zona de operaţiuni militare.

Turcia răspunde Rusiei:

Turcia va considera drept un act de agresiune posibila utilizare de către Rusia a bateriilor sale antiaeriene S-400 Triumf, instalate pe teritoriul Siriei, împotriva avioanelor militare turce în spațiul aerian sirian, a declarat într-un interviu acordat miercuri postului de televiziune american CNN președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de TASS și RIA Novosti.

Dacă un avion militar turc va fi doborât în spațiul aerian al Siriei de bateriile S-400 Triumf, a căror desfășurare a fost anunțată joi de către Rusia în perimetrul bazei sale de Hmeimim (Latakia, nord-vest Siriei), Turcia va considera aceasta drept un act de agresiune, a reiterat Erdogan, lansând un avertisment clar la adresa Moscovei.

Întrebat cu privire la posibila reacție a Ankarei în cazul unui ipotetic incident, Erdogan a spus că o astfel de evoluție este foarte posibilă și că Turcia va fi ‘obligată să ia măsuri imediate’.

Președintele Turciei a avertizat că într-un astfel de caz țara sa își rezervă dreptul să reacționeze. ‘Nu dorim o escaladare în regiune. Nu dorim să participăm la așa ceva. Dar cei care se poziționează de partea (regimului) Siriei și contribuie la creșterea tensiunilor poartă responsabilitate pentru aceasta’, a afirmat el.

Turcia face parte din coaliția internațională condusă de SUA care efectuează de peste un an bombardamente împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și Irak.

Erdogan a mai spus că Ankara nu va prezenta scuze Rusiei pentru avionul Su-24 doborât de aviația turcă marți. ‘Cred că dacă cineva ar trebui să-și ceară scuze, nu noi suntem aceia. Să-și ceară scuze cei care ne-au încălcat spațiul aerian. Piloții noștri și forțele noastre armate și-au făcut pur și simplu datoria’, a afirmat președintele turc.

Într-un interviu pentru France 24, liderul de la Ankara a spus joi că a încercat să-l sune pe Vladimir Putin imediat după incident, dar că acesta nu a răspuns.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezmințit la scurt timp declarația lui Erdogan, negând că liderul Turciei ar fi făcut vreo tentativă să-l contacteze pe președintele rus, potrivit BBC în limba rusă.

În interviul pentru France 24, Erdogan a mai spus că forțele aeriene turce ar fi reacționat altfel dacă ar fi știut că au de a face cu un avion rus, dar că în momentul incidentului acestea nu au știut cărei țări îi aparține Su-24.

‘Este absurd, acestea sunt pretexte’, a declarat, în replică, președintele rus Vladimir Putin, joi seara în conferința de presă comună susținută la Moscova cu omologul său francez Francois Hollande. Pe avioane „se văd clar însemnele țării și acestea sunt vizibile”, a spus Putin, care anterior afirmase că Moscova așteaptă scuze de la Turcia, pedepsirea vinovaților de incident și oferirea de compensații pentru prejudiciul creat.

Tensiunile au continuat să se adâncească joi între Rusia și Turcia, după incidentul de marți, când un bombardier rus Su-24 a fost doborât de aviația turcă pe motiv că a încălcat spațiul aerian al Turciei. Moscova susține contrariul și afirmă că aparatul său nu a părăsit spațiul aerian al Siriei, unde era angajat în campania de lovituri aeriene împotriva pozițiilor grupărilor islamiste.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*